Ovăzul și apa de ovăz sunt recomandate tot mai des la micul dejun, mai ales persoanelor care vor să țină o dietă de slăbit. Dar beneficiile acestei băuturi simple sunt mult mai complexe și ea poate fi folosită deopotrivă de copii și de adulți.

Ce beneficii au fulgii de ovăz

Ovăzul este o cereală completă, bogată în minerale și vitamine care stimulează imunitatea și oferă substanțe nutritive esențiale organismului. Fulgii de ovăz sunt recomandați pentru micul dejun sau pentru o gustare între mese, pot fi incluși în supele cremă, în garniturile cu legume sau în salatele de crudități. Textura lor crocantă este apreciată și de copii, și de mămici. Iar combinația cu sucuri de fructe și lapte cu cacao este ideală, gustoasă și hrănitoare la mesele de dimineață.

Fulgii de ovăz au o compoziție nutrițională echilibrată. Ei conțin o cantitate moderată de  carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu, potasiu, vitamina B5). 

O portie de 50 g ovăz conține:

  • 190 kcal;
  • 6,5 g proteine;
  • 30 g carbohidrati;
  • 5 g fibre;
  • 3,2 g lipide;
  • 0 mg colesterol.

Apa de ovăz – beneficii pentru sănătate

Obținută prin înmuierea fulgilor de ovăz în apă fierbinte, apa de ovăz păstrează o bună parte din cantitatea de fibre, amidon și proteine care se regăsesc în fulgi. Apa de ovăz păstrează de asemenea o parte din vitaminele B, precum și săruri de magneziu, fier, zinc sau calciu.

Cu toate că nu au fost efectuate studii amănunțite despre apa de ovăz, ea poate avea aceleași beneficii asupra sănătății pe care le are consumul de fulgi de ovăz.

  • poate reduce nivelul de colesterol din sânge.
  • are o cantitate mare de fibre care ajută sistemul digestiv.
  • controlează nivelul de zahăr din sânge.
  • poate fi un bun remediu împotriva insomniei, dacă este băută cu o oră înainte de culcare.
  • crește nivelul de energie dimineața, dacă este consumată cu sucuri de fructe sau fructe la micul dejun.
  • aduce un aport de calciu și magneziu pentru oase și mușchi și t ajută să ai un tonus fizic mai bun.

Apa de ovăz – beneficii pentru frumusețe

Amidonul, fibrele și mineralele din apa de ovăz sunt benefice pentru piele, pentru unghii și pentru păr.

Spală-te pe mâini cu apa de ovăz călduță, în cazul în care pielea mâinilor tale este uscată și crăpată de frig. Dacă folosești acest remediu de câteva ori pe zi, timp de o săptămână, pielea se va reface, va fi mai fină, mai sănătoasă și mai rezistentă la frig.

De asemenea, apa de ovăz este tonică, hidratantă și emolientă pentru ten. Este bine să o folosești zilnic, pentru a te spăla pe față, mai ales dacă ai tenul prea gras sau prea uscat. Ea va echilibra producția de sebum și va face pielea mai elastică și mai catifelată, dar trebuie să o folosești minimum 2 săptămâni pentru a vedea efectele benefice.

La fel de bună este și pentru păr, mai ales pentru părul cu fir gros sau pentru părul gras. Clătește părul cu apă de ovăz caldă, după ce te speli cu șamponul tău obișnuit. Folosește apa de ovăz pentru păr de 2 ori pe săptămână, alternativ cu balsamul tău preferat, timp de 2 – 3 luni, și vei vedea efectele. În timp, apa din fulgi de ovăz va echilibra cantitatea de sebum, pielea ta va fi mai curată și mai bine hidratată, iar părul va avea un aspect mai sănătos.

Cum să prepari apa de ovăz acasă

Pune la înmuiat o cană mare de fulgi de ovăz în apă călduță cu o seară înainte și ține-i la frigider sau într-o încăpere răcoroasă.

A doua zi, strecoară fulgii înmuiați și pune-i la blender cu o cană de apă să îi mixezi foarte bine. Apoi combină fulgii mărunțiți cu doi litri de apă.

Lasă fulgii să infuzeze bine în apă și, după câteva ore, strecoară totul printr-o sită deasă apăsând ușor cu o lingură.

Toarnă apa de ovăz în sticle curate și păstreaz-o la frigider.

Poți adăuga un baton de scorțișoară sau o bucată mică dintr-un baton de vanilie pentru a-i da un gust mai bun. Apa de ovăz poate fi combinată cu sucuri naturale din fructe sau compoturi, cu lapte și cereale sau poate fi folosită la supe, piureuri și smoothie.