Află de la psiholog cum îți poți ajuta copilul să scape de anxietatea școlară. În contextul actual, anxietatea școlară este mai ridicată. Pe lângă teama și stresul normal care apăreau la sfârșitul vacanței de vară, situația nouă generată de pandemie poate genera și mai multă teamă. Purtarea măștii, măsurile de prevenție privind infectarea cu noul coronavirus, separarea de colegi, școala online… Toate acestea sunt noi și pot genera anxietate.

Citește și: 10 efecte negative pe care le are un divorț asupra copiilor

Menținerea legăturii cu prietenii

Anxietatea școlară poate fi generată de despărțirea de cei mai buni prieteni. În școlile care vor funcționa pe scenariu galben, elevii vor veni la cursuri alternativ.Vor fi împărțiți pe grupe. O săptămână sau două va veni o grupă la școală, iar celaltă, va face școala online. Scopul este de a lua contact cu mai puține persoane. Dar astfel, s-ar putea ca unii copii să se vadă despărțiți chiar de cei mai buni prieteni. În acest caz, chiar dacă nu este începutul unui nou ciclu școlar, locul i se va părea străin sau poate chiar amenințător.

Dacă al tău copil este într-o astfel de situație, explică-i de ce se întâmplă asta și ajută-l să mențină contactul cu amicii. Chiar dacă până acum îi limitai accesul la mediul online, lasă-l să folosească social media adecvată vârstei, jocuri în rețea sau programe de chat prin care să țină legătura cu colegii preferați, dacă nu se vede cu ei la școală. Bineînțeles, îi vei limita timpul și nu-i vei lăsa la dispoziție vreun gadget noaptea. Totodată, dacă pare că nu se înțelege cu elevii din grupul de studiu, încearcă întâi să-l sfătuiești tu cum să se împrietenească și cu ei. Dacă este supus bullying-ului, vorbește cu profesorii pentru a lua măsuri. Dacă iei aceste măsuri, anxietatea școlară se va diminua sau chiar va dispărea.

Află mai multe despre relația părinte-copil. De ce este importantă și cum o construiești

Cum scapă de anxietatea școlară

”Dacă începe școala sau grădinița ori trece într-un nou ciclu școlar, alege cum să evidențiezi trecerea într-o nouă etapă pentru a nu genera anxietate școlară. Copiii sunt foarte nerăbdători sa crească mai repede. Ca urmare, dacă îi descrii schimbarea aceasta subliniind că va intra într-o noua etapă, specifică elevilor mari, va avea așteptări pozitive.

Micuții nu sunt extraordinar de anxioși sau cel puțin nu cu privire la germeni/virusuri sau boli. Dacă devine anxios, atunci acest lucru se întâmplă din vina noastră, a adulților. Măsurile de distanțare nu dăunează copilului atâta vreme cât el înțelege că tot ce se întâmplă este fără precedent și este pe o perioada delimitată de timp, adică nu se va permanentiza. Este bine să-i explici tu situația cu de-amănuntul. Chiar dacă este expus la mass-media, este bine să audă și de la tine. Totodată, discută cu el pentru a afla ce temeri are și pentru a i le diminua. Subliniază că, în mare parte, dacă toți membri familiei respectă masurile de precauție, atunci e puțin probabil să vă infectați. Cel mai important este ca părinții și apropiații să nu fie ei speriați și să-i inducă, la rândul lor, teama,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește mai multe despre cum îți pregătești copilul de școală pentru a nu dezvolta anxietate școlară

Sursa foto: 123rf.com