Anthuriumn sau floarea flamingo are o eleganță deosebită, cu frunzele ei lungi, sub formă de inimă, și florile care dezvoltă câte o sepală roșie și lucioasă, tot sub formă de inimă.

Este o plantă care iese în evidență în orice interior și poate fi cultivată în orice casă, chiar și în spațiile mai slab luminate. Cu toate acestea, ea are nevoie să stea la fereastră și să primească primăvara lumina directă a soarelui pentru a înflori.

Florile pot rezista până la șase luni!

Floarea flamingo era folosită în anii trecuţi numai pentru aranjamentele din flori tăiate. Dar, în ultima vreme, a devenit tot mai îndrăgită ca plantă la ghiveci pentru ţinuta ei elegantă. Face parte din familia Aracae şi este înrudită cu Spatiphyllium sau Philodendronul. Se cunosc aproape 600 de specii de Anthurium, dar numai două au fost cultivate pentru culorile lor deosebite: Anthurium scherzeranium şi Anthurium andreanum.

Este o plantă originară din zona tropicală, mare iubitoare de căldură și de umiditate. Spicul alb sau gălbui reprezintă, de fapt, inflorescenţa plantei, iar aşa numita floare, colorată în roşu, roz sau vernil, este o frunză decorativă. Frunzele ei lucioase cresc înalte şi capătă o culoare de un verde închis dacă planta este sănătoasă.

Ține minte că frunzele şi florile sunt toxice, de aceea trebuie să le tai purtând mănuși şi să le ferești din calea copiilor mai mici. La o plantă sănătoasă, florile pot rezista aproape jumătate de an, până când își schimbă culoarea și este bine să le tai.

Solul pentru floarea flamingo este esenţial pentru înflorire

Anthurium poate înflori şi în casa ta, într-un ghiveci, dacă ştii cum să o îngrijeşti. Floarea are nevoie de o temperatură medie de 20 – 25 de grade Celsius chiar și iarna şi de multă umiditate. Menţine solul ud, dar ai grijă să nu rămână prea multă apă în farfurioara ghiveciului.

Este bine să îi pui pământ acid şi poros, un amestec de turbă fibroasă, cu mraniţă şi nisip. Indicat este şi compostul din frunze macerate de carpen, fag şi tei. Nu o planta în pământ de flori obişnuit pentru că nu va înflori. Este bine să suplimentezi hrana din sol cu soluţii speciale pentru plante acidofile.

Dacă s-a dezvoltat prea mult pentru ghiveciul ei, poţi despărţi tufele şi le poţi transplanta în alte ghivece la începutul toamnei. Rădăcinile care cresc la suprafaţa ghiveciului pot fi învelite cu muşchi de turbă ca să se păstreze umede.

Sfaturi pentru plantele bolnave

Floarea flamingo este sensibilă la razele directe ale soarelui şi la aerul uscat, în aceste condiţii frunzele ei se decolorează. Uneori, din cauza uscăciunii, sepalele roșii în care se dezvoltă florile nu se desfac la timp și capătă pete maronii. De aceea, este bine să o pulverizezi cu apă în zilele foarte calde de vară.

Planta mai poate fi atacată de ciuperci sau de mucegai, dar o poţi salva dacă speli cu grijă rădăcinile de pământul infestat şi o muţi în alt ghiveci. Aşază vasul pe un strat de pietricele, nu direct pe farfurie, ca să împiedici putrezirea rădăcinilor. Dacă este atacată de paianjenul roşu sau de păduchi de plante, trateaz-o cu substanţe specifice din comerț şi spală frunzele să îndepărtezi ouăle dăunătorilor.