Substanțele otrăvitoare pentru animalele de companie se ascund în multe lucruri din casă pe care le folosești zilnic.
Detergenții de bucătărie cu aromă de vanilie pot fi apetisanți pentru un câine care nu este învățat de mic să se ferească de obiectele necunoscute.
Și pisicile pot fi atrase de săpunuri, de rujuri sau de cutia cu detergent pudră pe care o rod doar ca să se amuze. Sunt multe pericole în casă pentru micuții patrupezi și multe lucruri otrăvitoare care le pot fi fatale.
Substanțele otrăvitoare, sunt atrăgătoare din cauza ambalajelor
Recipientele din plastic sau din carton care conțin detergenți, prafuri de curățat, șampoane sau săpunuri pot fi ușor de ronțăit și este de ajuns ca o cantitate mică din conținutul lor să ajungă pe limba câinelui, pentru a suferi arsuri grave. Din nefericire, situația poate deveni dramatică și animalele pot fi în pericol, dacă înghit cantități mai mari.
Flacoanele cu pastile reprezintă și ele un mare pericol. Din dorința de a găsi noi jucării, câinii le pot fura de pe noptieră și le pot roade, înghițind pastilele. Dacă nu ești acasă și nu acționezi la timp, consecințele pot fi fatale.
Ascunde otrăvurile din calea lor
Așa cum ești atentă să nu ajungă la substanțele otrăvitoare copiii mici, trebuie să fii la fel de atentă și dacă ai animale de companie.
Ai grijă să ții mereu detergenții, pastilele, cosmeticele și alte substanțe periculoase în sertare sau în dulapuri suspendate, unde animalele nu pot ajunge.
Și alcoolul poate fi o problemă gravă, dacă pisica dărâmă sticla și este tentată să lingă lichidul care se scurge pe dușumea. Animalele intră în comă alcoolică de la o cantitate foarte mică și cu greu mai pot fi salvate.
Ai grijă la plantele din casă
Multe flori frumoase la ghiveci sunt otrăvitoare pentru câini, pentru pisici sau pentru papagali. Ciclamele, crinii, clivia, difenbachia, iedera, crinul păcii, flamingo, filodendron, crăciunița, caladium, calele, lalelele sau lăcrămioarele se numără printre plantele cu cea mai otrăvitoare sevă.
În cantități mari pot cauza decesul animalului. În cantități mai mici provoacă dureri mari, convulsii și amețeli puternice.
Cum recunoști semnele otrăvirii
Spuma la bot este unul dintre cele mai clare semne că animalul a mâncat ceva otrăvitor. Câinele sau pisica devin letargici sau pur și simplu amețesc și nu se mai pot mișca. Devin inerți sau au convulsii din cauza durerilor și arsurilor.
Doar medicul veterinar poate ajuta!
Otrăvirea este un lucru prea grav să poată fi tratată acasă cu apă, cu ceaiuri sau cu lapte, cum se știe în popor. Singura lor șansă de supraviețuire este medicul veterinar.
De îndată ce descoperi animalul bolnav, caută substanțele otrăvitoare pe care le-au inferat și pleacă de urgență la o clinică veterinară. Personalul calificat poate face spălături stomacale și poate combate otrava prin tratament adecvat.