Familia bichonilor cuprinde şapte rase, care mai de care mai drăgălaşă şi mai energică. Sunt câini rezistenţi, cu foarte puţine probleme de sănătate şi cu o medie de viaţă de 12-15 ani. Toate rasele au blana fină şi moale, putând fi toleraţi şi de persoanele alergice. Necesită îngrijiri mai deosebite, o dietă bine calculată, dar merită tot răsfăţul, pentru că îşi răsplătesc stăpânii cu o afecţiune fără margini.

BICHONUL FRISÉ

O „minge” de bumbac, pufoasă şi buclată, cu coada veselă şi ochii iscoditori: acesta este bichonul frisé, unul dintre cei mai iubiţi căţei de talie mică. Iubeşte mişcarea, adoră să se joace în aer liber şi să fie în centrul atenţiei. Se împrieteneşte repede cu oamenii şi va sta mereu în preajma ta. Nu suportă singurătatea, aşa că nu adopta un bichon frisé dacă eşti prea mult timp plecată de acasă. Poate fi exuberant şi poate strica diverse lucruri prin casă, dacă nu îl dresezi de mic să asculte de anumite reguli. Este însă un căţel foarte inteligent şi va înţelege tot ce vrei să îl înveţi.

Îngrijiri:
►extrem de activi, bichonii frisé trebuie să facă mişcare zilnic, altfel, se plictisesc şi încep să strice diverse lucruri prin casă;
►au nevoie de baie în fiecare lună şi de periaj zilnic;
►ochii trebuie curăţaţi zilnic de secreţii, să preîntâmpini infecţiile şi conjunctivita;
►sunt sensibili la muşcăturile de purici, ca atare trebuie să îi fereşti de animalele infestate şi de locurile murdare.

BICHONUL HAVANEZ

Ochii migdalaţi şi mari, de culoare închisă, şi blana fină sunt atuurile lui cele mai de preţ. Iar codiţa pe care o arborează ca pe un stindard spune totul despre caracterul lui deschis, gata să cucerească pe oricine. Uneori este gălăgios, dar compensează prin inteligenţă şi voie bună. Lătratul lui vesel, în loc de „bună-dimineaţa”, îţi va însenina toată ziua. Este bine să ştii din timp că este un câine foarte sensibil la tonul vocii stăpânului. Vorbeşte-i calm şi ridică tonul numai dacă a făcut vreo năzdrăvănie. Havanezul se ataşează mult de stăpânul lui şi are nevoie tot timpul de dovezi de afecţiune. Dacă îl laşi prea mult timp singur, va suferi şi va deveni posac.

Îngrijiri:
►blana poate fi periată de două, trei ori pe săptămână;
►smocurile de blană de pe picioare trebuie tunse periodic;
►pune-i la dispoziţie, în casă, o lădiţă cu nisip, deoarece are nevoie să meargă la toaletă mai des decât alţi căţei.

BICHONUL MALTEZ

Este cel mai mic dintre bichoni, cel mai elegant şi cel mai răsfăţat. Are blana lungă şi mătăsoasă, de un alb strălucitor, care necesită îngrijiri atente în fiecare zi. Este un câine uşor de antrenat, isteţ, care înţelege foarte bine comportamentul stăpânului şi speculează orice slăbiciune. Crescătorii de elită îl recomandă mai mult persoanelor singure, deoarece este un câine care cere multă atenţie şi afecţiune. În familiile cu copii, maltezul se poate simţi neglijat şi va avea un comportament dificil. Are reputaţia de câine blând, dar ştie să se apere şi să muşte dacă îi este invadat teritoriul. În pofida mărimii sale, maltezul este iute şi atacă fără teamă animale mai mari, dacă se simte în pericol.

Îngrijiri:
►blana lungă trebuie periată zilnic;
►secreţia lacrimală trebuie ştearsă frecvent cu tampoane cu apă distilată;
►are oase fragile, aşa că nu trebuie bruscat;
►este predispus la afecţiuni ale ochilor şi urechilor, de aceea este indicat să fie controlate periodic.

Dacă vrei un câine de talie mică, amuzant și jucăuș, citește tot ce trebuie să știi despre rasa Pug, Pomeranian, Shih Tzu, Bichon Maltez sau Yorkshire Terrier!

Photo credit: FlyNutAA / Foter / CC BY