În mitologia greacă, anemonele reprezentau moartea lui Adonis, dispariţia celui mai frumos dintre muritori. Se spune că a fost rănit de zeul Ares, iar din sângele lui Afrodita a făcut anemone roşii şi le-a răspândit pe tot pământul, trimiţându-le departe pe aripile vânturilor. Albe şi pure, roşii sau roz, violacee sau de un albastru veneţian, anemonele cultivate în straturi bogate adaugă grădinilor de vară o notă de rafinament şi delicateţe.

Soare şi pământ bogat

Familia anemonelor cuprinde peste 120 de specii, fie sălbatice, crescând în luminişurile pădurilor de munte, fie decorative, cultivate în grădini pentru culorile lor vibrante. Planta este originară din zonele montane şi răcoroase din jurul Mediteranei, dar preferă locurile însorite. Anemonele sunt sensibile la curenţii de aer rece şi au nevoie de căldura soarelui să crească viguroase. În plus, sub razele soarelui, culorile lor devin mai strălucitoare şi mai intense. Pe de altă parte, este indicat să le plantezi într-un pământ negru, bogat în humus. Dacă solul din grădina ta este deschis la culoare, adaugă turbă în locul destinat anemonelor.

Din experienţa cultivatorilor

► solul trebuie să fie bine drenat şi aerisit, să permită înmulţirea rădăcinilor de la un an la altul;
► au nevoie de apă în mod constant, dar nu în cantităţi mari, să nu putrezească;
► adaugă îngrăşăminte solubile în apă, de două sau trei ori pe perioada înfloririi;
► după înflorire, plantele se udă tot mai rar şi se lasă să intre în repaus, până primăvara următoare;
► iarna, se acoperă cu un strat de muşchi şi frunze uscate, să nu îngheţe, sau se scot bulbii din pământ şi se păstrează în ghivece cu turbă.

Anemonele se înmulţesc greu

Este un proces delicat, care presupune divizarea bulbilor în două sau trei fragmente, cu puţin timp înainte de plantarea lor în pământ. Reuşita nu va fi sută la sută, dar înmulţirea prin seminţe este un proces mult mai dificil, iar plantele vor înflori abia peste doi ani. Dacă vrei să creşti câteva anemone în ghivece, pe balcon, ar fi mai bine să cumperi plante mature, cu boboci.

Photo credit: p.a.m.K / Foter / CC BY