O legendă antică din vechea Eladă spune că, la moartea lui Adonis, Venus ar fi luat picături de sânge proaspete și le-a risipit în bătaia vântului, iar ele s-au transformat în flori de o frumusețe eterică, așa cum era tânărul îndrăgostit de el însuși.

O altă poveste spune că florile delicate de anemone nu înfloresc niciodată mai devreme de 15 martie și nici mai târziu de 10 mai, tocmai perioada în care cade mereu Paștele. Și cum petalele lor roșii erau folosite în unele regiuni pentru vopsitul ouălor, azi anemonele sunt cunoscute drept florile Paștelui.

O familie numeroasă cu multe flori surate, intens colorate

Familia anemonelor cuprinde peste 120 de specii, fie sălbatice, crescând în luminişurile pădurilor de munte, fie decorative, cultivate în grădini pentru culorile lor vibrante. Planta este originară din zonele montane şi răcoroase din jurul Mediteranei, dar preferă locurile însorite. Anemonele sunt sensibile la curenţii de aer rece şi au nevoie de căldura soarelui să crească viguroase.

În plus, sub razele soarelui, culorile lor devin mai strălucitoare şi mai intense. Pe de altă parte, este indicat să le plantezi într-un pământ negru, bogat în humus. Dacă solul din grădina ta este deschis la culoare, înseamnă că este un sol mai argilos și trebuie să adaugi turbă în locul destinat anemonelor.

Cum trebuie să cultivi florile delicate de anemone

  • solul trebuie să fie bine drenat şi aerisit, să permită înmulţirea rădăcinilor de la un an la altul;
    au nevoie de apă în mod constant, dar nu în cantităţi mari, să nu putrezească;
    adaugă îngrăşăminte solubile în apă, de două sau trei ori pe perioada înfloririi;
    după înflorire, plantele se udă tot mai rar şi se lasă să intre în repaus, până primăvara următoare;
    iarna, se acoperă cu un strat de muşchi şi frunze uscate, să nu îngheţe, sau se scot bulbii din pământ şi se păstrează în ghivece cu turbă.

Înmulțirea este un proces dificil pentru începători

Este un proces delicat, care presupune divizarea rizomilor în două sau trei fragmente, cu puţin timp înainte de plantarea lor în pământ. Reuşita nu va fi sută la sută, dar înmulţirea prin seminţe este un proces mult mai dificil, iar plantele vor înflori abia peste doi ani.

Dacă vrei să creşti câteva anemone în ghivece, pe balcon, ar fi mai bine să cumperi plante mature și viguroase, cu mulți boboci. Cu toate acestea, anemonele nu rezistă mult la ghiveci. O grădină răcoroasă, ușor umbroasă este locul cel mai potrivit pentru ele și, dacă le protejezi de îngheț, le vei avea în fiecare an, deoarece sunt plante perene.