Amaretto poate fi un termen cu care ești mult mai familiarizată, dar este posibil să nu cunoști prea bine diferența dintre amaretti sau amaretto. Mulți dintre noi le confundăm. Iată ce înseamnă fiecare și cum se folosesc în diverse rețete.
Ce sunt amaretti
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2025/01/biscuiti-amaretti-de-casa.jpg)
Amaretti este numele unor biscuiţi mici, rotunzi, preparaţi din albuş de ou şi făină de migdale sau migdale mărunțite foarte fin.
Acești biscuiței nu au deloc făină sau amidon. Amaretti sunt un mic desert tradițional din regiunea Liguria făcut cu migdale dulci și amare, dar fără făină.
Ei au un gust intens de migdale amărui şi se pot folosi în loc de pişcoturi pentru a prepara tiramisu. Se servesc la cafea sau la lichior.
Amaretti sunt biscuiți tradiționali italieni, care te vor cuceri prin textura lor crocantă, dar delicată și gustul fin de unt. Pur și simplu, se topesc în gură. Pe lângă ingredientele tradiționale, făina de migdale, albușurile și zahărul, italienii mai folosesc și sâmburi de caise sau sâmburi de fistic.
Acești biscuiți pot avea diverse arome care merg de minune cu migdalele precum ciocolata neagră sau nuca de cocos, portocale sau caramel.
Biscuiții crocanți amaretti sunt cel mai des consumați de italieni ca desert după-amiază, alături de ceai sau cafea, de preferat un espresso autentic italian.
Ce este amaretto
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2025/01/amaretto-lichior-de-migdale.jpg)
Amaretto este un lichior de origine italiană, preparat din migdale dulci şi amare, cu o nuanţă de vanilie. Are o concentraţie de alcool de 28% şi se foloseşte la însiroparea unor prăjituri sau la diverse cocktail-uri pretențioase și fine.
Un amaretto de calitate are gust de migdale, susținut subtil de note de vanilie, sirop de struguri și diverse condimente alese cu grijă de producători, de obicei secrete. Acest lichior are o densitate medie și o nuanță maronie. Mirosul și gustul emană parfumuri dulci-amărui, însă aromele de migdale – ingredientul de bază al acestei băuturi traditionale – se pot observa cu ușurință, chiar și atunci când amaretto este utilizat pentru prepararea altor cocktail-uri.
Amaretto a fost produs prima dată la mijlocul secolului al XVI-lea, iar formula originală este atribuită și astăzi lui Giovanni Reina, considerat de mulți ca fiind părintele lichiorului Amaretto.
Aromele de migdale, în jurul cărora s-a construit acest lichior, completează gustul desăvârșit al unor deserturi cu iz mediteranean. De aceea, amaretto se adaugă în rețete de topping pentru înghețată, precum și în celebrul tiramisu.
Carnea de pui, preparatele pe bază de pește, roșiile uscate sau zuchinni pot fi stropite cu lichior amaretto, pentru un gust cu adevărat unic, înainte de a fi pregătite la cuptor.
Aluatul de clătite sau sosurile de migdale, utilizate ca ingredient pentru alte rețete mult mai complexe, pot fi aromate cu acest lichior amărui și dulce în același timp.
Amaretti sau amaretto – cum să le folosești împreună
Biscuiții amaretti constituie o bază foarte aromată și ușor crocantă pentru diverse prăjituri de vară, fără coacere. Ei pot fi garnisiți cu crème de vanilie, de migdale sau de portocale sau cu o cremă de ciocolată neagră și așezați în straturi pentru a obține prăjituri fabuloase.
Amaretii sau amaretto pot fi folosite și împreună. Crema de ciocolată de la o prăjitură pe bază de amaretti capătă un gust mai grozav, dacă este parfumată cu câteva linguri de amaretto.
De asemenea, o înghețată banală de vanilie se transformă într-un desert minunat, dacă o servești cu amaretti și cu o lingură de frișcă naturală și apoi o stropești cu o lingură de amaretto!
foto: Shutterstock