Pictează bijuteriile cu ojă

Dacă ai bijuterii din metale comune care și-au pierdut culoarea sau luciul, le poți da o față nouă pictând cu ojă. Ai grijă să pui un strat uniform de ojă și să dai la final și un strat de lac transparent, să fie mai rezistentă lucrarea ta și să nu oxideze în contact cu pielea.

Repară zgârieturile fine de pe mașină

Da, da, cu ojă poți să repari zgârieturile foarte fine de pe caroserie. Nu va fi greu să găsești în comerț o nuanță aproape identică, deoarece azi sunt milioane de culori de ojă. Trucul acesta este indicat pentru zgârieturile subțiri făcute cu o cheie, spre exemplu, și ai grijă ca pensula să nu fie încărcată de ojă. Folosește o cantitate mică, doar atât cât să acoperi zgârieturile, nu și zona din jurul lor și să lași urme inestetice.

Lipește strasurile și paietele

Dacă ai câteva bluze sau rochii de ocazie decorate cu perle, paiete și strasuri, dar unele dintre ele au căzut, le poți lipi folosind o picătură de ojă la culoare. Nici nu se va vedea că au fost reparate de tine, dacă ești atentă și nu lași urme pe materialul rochiei. Există și lipici special pentru materiale, dar oja este mereu la îndemână.

Trucuri cu ojă. Vindecă tăieturile de hârtie

Știm cu toții cât de usturătoare pot fi tăieturile acelea extrem de subțiri și adânci pe care ți le faci fără să vrei cu o coală de hârtie sau cu fila unei agende. Ustură foarte tare și ar trebui să îți pui imediat pe deget un bandaj. Dar, dacă nu ai la îndemână, poți acoperi tăietura cu un strat foarte fin de lac de unghii transparent. Se pare că previne infecția și rana nu mai ustură când te speli pe mâini sau când speli vasele. Lacul se va curăța singur în două zile.

Repară încălțămintea zgâriată

Dacă ai încălțăminte cu talpa albă și ai tot julit-o în borduri și pietre, curăță bine marginea tălpii, degresează cu alcool sanitar și vopsește cu ojă albă în zonele zgâriate, să capete un aspect mai plăcut.

foto: 123rf.com