Te va surpride să afli ce perioadă de valabilitate pot avea alimentele conservate corect! Pe unele dintre ele, le poți păstra acasă la congelator sau la borcan, pe altele este mai bine să le cumperi deja conservate. Vei fi surprinsă să vezi cât de mult timp rezistă!

Zmeura, murele, fructele de pădure

Sunt fructe delicate care trebuie consumate în cel mult două zile după ce au fost culese. Cu toate acestea, și ele pot fi congelate. Le poți spăla într-un caston cu sită în câteva rânduri de apă rece, după care se lasă să se usuce pe șervețele de hârtie. Apoi se pun în straturi în caserole mici, cu hârtie de copt între ele și vor rezista minim un an.

Roșiile la borcan se pot păstra 2 ani

La sfârșitul verii, când aduni ultimele roșii coapte din grădină, le poți conserva în borcane în bulion. Bine capsate și sterilizate corect, borcanele cu roșii se pot păstra cel puțin 2 ani.

Mai poți conserva roșii de mici dimensiuni într-o saramură cu o lingură de ulei de măsline. Închis ermetic, borcanul se ține la frigider, unde se poate păstra o lună. Roșiile din saramură se spală înainte de folosire și se pot pune la supe, ciorbe, tocănițe.

Citește și: Bulion de roșii – rețete simple și aromate pentru păstrarea roșiilor

Merele dezhidratate se păstrează și 20 de ani

Merele cele mai rezistente se pot ține într-o cămară rece sau la beci timp de una sau două luni. La temperatura camerei se păstrează fragede timp de aproape o săptămână. Dar, merele feliate și dezhidratate pot fi păstrate chiar și 20 de ani în pungi vidate.

Alimentele conservate la rece: fisticul și nucile țin foarte mult timp!

Știai că nucile de tot felul, de la nuca obișnuită, la fistic, arahide și alune de pădure pot fi congelate? Ei bine, da! Le poți păstra la congelator între unul și doi ani, fără să își schimb gustul. Când le dezgheți, pot fi folosite la prăjituri sau coapte cu sare.

Mierea nu expiră! Dar cristalizează, dacă nu e conservată corect

Cea mai bună metodă să păstrezi mierea pe termen nelimitat, este să o ții în borcănele mici, din sticlă de culoare închisă. Capacele borcanelor trebuie închise ermetic, iar acestea ținute apoi în cămară, la întuneric. Dacă borcanele au fost bine sterilizate și închise ermetic, mierea nu își schimbă structura și gustul și se păstrează pentru totdeauna!