Cuprins
Legumele și verdețurile amărui sunt mai puțin consumate. Puțini dintre noi au vreodată poftă de alimentele amare, cu toate acestea ele susțin imunitatea și contribuie la sănătatea și buna funcționare a organelor vitale. Iată un top cu cele mai sănătoase alimente amare pe care este bine să le introduci regulat în dieta zilnică.
De ce sunt speciale alimentele amare
Alimentele amare nu sunt prea iubite, nici prea aromate sau gustoase, dar au proprietăți benefice de care trebuie să profităm. Ele pot fi consumate în combinație cu alimente mai dulci sau mai sărate, în diverse salate și preparate cu alte legume sau chiar în deserturi sănătoase, făcute în casă.
- Stimulează digestia
- Reglează secreția de bilă
- Protejează ficatul
- Au efect diuretic
- Accentuează pofta de mâncare
- Combat depunerile de grăsimi pe artere
- Echilibrează nivelul de zahăr din sânge
- Îmbunătățesc microbiomul intestinal
Ciocolata amară
Chiar dacă nu prea punem în farfurie alimente amare, ciocolata neagră sau ciocolata amăruie este populară și îndrăgită de mulți consumatori, chiar și de unii dintre copii.
Ciocolata amară este bogată în magneziu, fier și polifenoli care combat stresul oxidativ și previn unele forme de cancer. În plus, consumul de ciocolată amară, cu un procent mic de zahăr, este mult mai sănătos decât consumul de dulciuri procesate.
Ciocolata neagră, cu peste 60 – 70% cacao alungă durerile de cap, ameliorează migrenele, îți redă un tonus mai bun când te simți ușor amețită și ajută creierul să funcționeze mai limpede.
Anghinarea
Frunzele de anghinare au proprietati hepatoprotectoare si totodata acestea stimuleaza functia hepatica. In plus, au si o actiune care determina cresterea debitului de bila pe care o secreta organismul. Printre numeroasele beneficii, specialistii mentioneaza si o actiune diuretica a plantei, cat si una care ajuta la scaderea colesterolului si la scaderea lipidelor din sânge.
Este o legumă bună pentru ficat, pentru inimă și pentru bilă, ceea ce ajută la un sistem digestiv și cardiovascular mai sănătos.
Cicoarea
Pudra amăruie din rădăcină de cicoare este consumată încă din Antichitate și pentru mulți dintre consumatorii de azi ea înlocuiește cafeaua. Spre deosebire de cafea, băutura din cicoare are mai multe beneficii asupra organismului. Ea stimulează digestia, ajută ficatul, reduce colesterolul din sânge și zahărul. Cicoarea dă senzația de sațietate și este recomandată în multe diete de slăbit. Totodată, ea combate tahicardia, are proprietăți antibacteriene și reduce inflamațiile din organism.
Varza de Bruxelles
Acest soi de varză, precum multe alte legume din familia cruciferelor, este bogat în fibre, compuși fenolici, flavonoide și carotenoide, substanțe antioxidante deosebit de puternice. În plus, varza de Bruxelles conține procente importante de potasiu, vitamina A, C și K1, dar și vitamina B6 și acid folic. De asemenea, este o sursă excelentă de fier, magneziu, fosfor și calciu. Ea stimulează digestia, curăță intestinele, are efecte anticancerigene și neuroprotectoare și reduce riscul de boli cardiovasculare.
Vinetele
Ușor amărui, vinetele se consumă coapte, fie pe grătar, fie la cuptor. Ele se numără printre alimentele amare delicioase atunci când sunt gătite. Încearcă să incluzi mai des vinete în meniul tău și să gătești ghivece de legume delicioase cu vinete sau diferite preparate cu vinete și brânză. Vinetele contin antioxidanti, precum nasunina, care protejeaza organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacina, cupru sau magneziu.
Vinetele sunt legume benefice pentru digestie, pentru circulație și inimă și pentru funcțiile neuronale.
Mărarul
Consumă cât mai des mărar proaspăt în salate de varză și crudități. Mărarul are proprietăți excelente și susține procese esențiale în organism, inclusiv procesele de detoxifiere, de reducere a grăsimilor și zahărului din sânge. Mararul este o sursa buna de mangan, un mineral esential care contribuie la functionarea normala a creierului, a sistemului nervos si a metabolismului zaharului si grasimilor. In plus, mararul proaspat furnizeaza intre 1% si 2% din doza zilnica recomandata de calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavina si zinc. Nu în ultimul rând, este o sursă bună de vitamina C, vitamina A și acid folic. Mararul este bun pentru a combate flatulenta, exercitand, de asemenea, un efect antispasmodic si antidispeptic, ceea ce facilitează procesul de digestie. Totodată, mararul este considerat un diuretic natural excelent.
Cătina
Fructele de cătină sunt amărui, dar pot fi consumate cu puțină miere și pot fi păstrate în stare naturală la congelator peste iarnă. Cătina este un adevărat ginseng românesc. Boabele portocalii de cătină sunt deosebit de bogate în vitamina A, betacaroten, vitamina C și zinc. Ele conțin procente importante din toată gama de vitamine și săruri minerale esențiale. Sunt fructe care stimulează puternic imunitatea și combat procesele inflamatorii și degenerative din celule. Consumul regulat de cătină poate preveni apariția cancerului, combate alergiile de sezon, întărește inima, stimulează vederea și menține ochii sănătoși.