Îmi place să folosesc rădăcina de păstârnac la ciorbe și supe, dar în aceeași măsură îmi place și rădăcina de pătrunjel. De multe ori, cele două seamănă atât de bine, că le confund, mai ales când sunt tinere și fragede.

Pe măsură ce crește, rădăcina de păstârnac se îngroașă și se dezvoltă mai mult decât cea de pătrunjel. Dar aceasta nu este singura diferență dintre cele două. Iată cum să le deosebești.

Păstârnac versus pătrunjel

Ambele legume fac parte din aceeași familie de rădăcinoase, fiind înrudite și cu morcovii, țelina și chimenul. Cele două legume au rădăcini asemănătoare, de culoare alb-gălbuie.

Trebuie să știi că rădăcina de păstârnac este totuși mai deschisă la culoare, mai rotunjită la bază și mai dezvoltată. Rădăcina de pătrunjel este mai gălbuie, mai subțire, mai lungă și are un vârf alungit mult mai subțire decât păstârnacul.

De asemenea, trebuie să mai știi că există soiuri de pătrunjel cultivate special pentru rădăcina lor aromată, care se recoltează toamna. Și sunt soiuri de pătrunjel cultivate doar pentru frunze, care se recoltează tot timpul sezonului cald.

Rădăcina de păstârnac și cea de pătrunjel. Diferențe de arome și texturi

Păstârnacul este folosit în bucătăria europeană de secole. Rădăcina acestei legume are o textură delicată, se curăță ușor de coajă și are o aromă dulceagă, parfumată, care amintește de cea a țelinei.

Rădăcina de păstârnac se păstrează în pământ până toamna târziu, până la primul îngheț, pentru a căpăta un gust mai dulce și mai bun. Când cumperi această legumă, ai grijă să fie rădăcina fermă, uscată și curată. Poate fi păstrată în frigider ca atare timp de 3 săptămâni.

Rădăcina de păstârnac este puțin mai amăruie și are o consistență mai crocantă decât rădăcina de păstârnac. Ea are și o aromă mai puternică și se folosește în cantități mici pentru a da gust ciorbelor acre, supelor sau sosurilor mai grase. Frunzele pătrunjelului de rădăcină sunt mai mari și au codițe viguroase, dar și ele pot fi folosite la mâncărurile gătite.

!!! În schimb, frunzele de păstârnac sunt toxice, pot provoca iritații pe piele și bășici pline de lichid foarte dureroase, precum și crampe, vomă și greață, dacă sunt ingerate.  

foto: 123rf.com

Dacă vrei să știi mai multe despre rădăcinoase exotice, vezi mai multe despre taro