Dacă nu știi ce să alegi între coriandru sau pătrunjel, miroase frunzele. Oricât ar fi de fragede plantele, frunzele de pătrunjel au un miros caracteristic, puternic și pătrunzător, în timp ce frunzele de coriandru aproape că nu miros deloc, având o aromă foarte discretă pe care o simți mai degrabă când le rupi de pe tulpină.

Așadar, chiar dacă plantele seamănă destul de mult, prima mare diferență dintre ele este aroma. Iată și alte diferențe dintre cele două plante aromatice.

Coriandru sau pătrunjel. Ce se folosește de la fiecare

În primul rând, frunzele proaspete se pot folosi de la fiecare dintre cele două plante. Frunzele de pătrunjel dau o aromă mai puternică în mâncăruri, ciorbe și salate. Frunzele de coriandru au o aromă mai slabă, mai delicată, potrivită pentru preparatele din carne de pește și de pui, pentru salate și supe.

Tulpinile de obicei sunt înlăturate, dar și ele pot fi consumate, dacă sunt deshidratate și mărunțite.

Rădăcina de patrunjel se folosește și ea pentru supe și ciorbe. Există și soiuri de pătrunjel cultivate în mod special pentru rădăcina lor albă și viguroasă. Rădăcina de coriandru este și ea folosită adesea în diverse preparate din carne tocată, în mâncăruri de legume și la salate.

semințe de coriandru

semințe de coriandru

Semințele de pătrunjel au o aromă foarte puternică și nu se folosesc în bucătărie decât la murături. Din ele se extrage industrial un ulei esențial cu numeroase proprietăți medicinale.

Semințele de coriandru se folosesc la gătit frecvent, mai ales în regiunile orientale. Se pot face inclusiv ceaiuri și decocturi cu beneficii pentru sănătate. Semințele de coriandru au un gust plăcut, dulce, aromat, cu o ușoară tentă acrișoară și o aromă de nucă.

foto: 123rf.com