Alergia la fructe este destul de rară și de obicei este o condiție ereditară. Dacă tatăl, mama sau unul dintre bunici este alergic la fructele roșii, spre exemplu, este posibil ca și copiii mici să moștenească această trăsătură.
Copiii sensibili care sunt alergici și la diverse alte alimente pot fi alergici și la anumite fructe. De aceea, multe fructe cu semințe mici sau citricele se introduc în dieta lor de la vârsta de 1 an.
Alergia la fructe. O listă cu potențial alergen
Fructele cu potențial alergic ridicat sunt în general fructele roșii, fructele cu semințe mici sau fructele cu coaja uleioasă precum portocalele și alte citrice înrudite cu ele.
- căpșunele,
- caisele,
- ananasul,
- kiwi,
- cireșele,
- zmeura,
- merele,
- avocado,
- bananele,
- nectarinele,
- piersicile,
- perele,
- prunele,
- roșiile
Căpșunele sunt cele mai periculoase în acest caz și sunt recomandate abia după vârsta de 1 an. Copiii fac de obicei alergie la coaja fructelor și este posibil să nu pățească nimic dacă mănâncă doar pulpa curățată de coajă.
Cum recunoști alergia la fructe
Dacă observi simptomele de mai jos după ce copilul sau chiar tu ați consumat un anume fruct, este bine să îl eviți sau să discuți cu medicul de familie despre un test legat de alergie.
Iată simptomele frecvente care apar la alergia la fructe:
- Iritația și usturimile care apar pe limbă, pe cerul gurii, pe gingii;
- Usturime și inflamație a esofagului;
- Posibilă senzație de vomă și dureri abdominale;
- Strănut, inflamația nasului, senzație de ochi înroșiți și nas înfundat.
Alergia la fructe se tratează cu diverse soluții naturiste sau cu medicamente numai la recomandarea medicilor specialiști.