CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Bonsaiul ginseng a devenit tot mai popular pe la noi și este ușor de găsit aproape în orice florărie la un preț rezonabil. Este un copăcel care te va atrage imediat prin coloritul lui de un verde viu și strălucitor. Iar rădăcinile curioase, care ies din ghiveci, îi dau o formă exotică atractivă.

O specie de ficus ușor de cultivat

Ginsengul este de fapt o specie de ficus cu numeroase proprietăți curative și deosebit de prețuit în medicina orientală. Este un arbust originar din Thailanda și Malaiezia, dar în zilele noastre este cultivat peste tot în lume, inclusiv în zonele montane din America. Mai nou este cultivat și la ghivece în casele iubitorilor de plante exotice.

Există 11 specii de ginseng, dar numai câteva dintre ele au proprietăți curative, iar de la acestea se folosește rădăcina, după ce copacul a trecut de vârsta de 5 sau 6 ani. Indiferent de specie, însă, ginsengul este un arbust cu o creștere rapidă și este foarte rezistent, de aceea este ușor de cultivat sub formă de bonsai.

Cum îngrijești acasă bonsaiul ginseng  

Pomișorul pe care îl ții în apartament trebuie să aibă parte de multă lumină, dar niciodată nu trebuie să stea direct în soare. Frunzele lui par rezistente, dar nu suportă razele directe ale soarelui și nici umezeala excesivă.

Vara bonsaiul ginseng poate fi ținut într-un colț umbros de balcon, iar iarna la o fereastră unde nu îl atinge soarele și nici căldura excesivă de la calorifer. Ginsengul la ghiveci trebuie udat moderat, astfel încât să se usuce puțin pământul între două udări. Vara poate fi pulverizat cu apă plată sau cu apă de fântână, pentru a suporta mai bine căldura puternică.

Ține cont de faptul că, pe lângă ramurile tratate cu hormoni pentru a rămâne scurte, vor crește ramuri noi care se dezvoltă rapid. Este bine să le ciupești vârfurile pentru a păstra o coroană echilibrată.

Dacă micul arbust crește prea mare pentru ghiveciul în care l-ai cumpărat poate fi mutat într-un vas cu două mărimi mai mari, la doi sau trei ani. Lăsat să crească liber, ginsengul poate ajunge în câțiva ani la peste un metru înălțime, în funcție și de condițiile pe care i le oferi.

Ce substrat este necesar în ghiveci

Ginsengul la ghiveci este puțin probabil să înflorească, doar dacă îl ajuți să crească foarte mult și îl muți într-un vas mare, cu un diametru de 50 – 60 cm. Dar el este deosebit prin culoarea frunzelor și prin rădăcinile lui curioase.

Ginsengul are nevoie fie de substrat special pentru bonsai, fie de un pământ bogat, fertil, cu nutrienți de calitate, prin care apa se scurge ușor. La baza ghiveciului se pune un substrat subțire din bile de argilă sau bucăți mici sparte dintr-un ghiveci de argilă, care permit aerisirea rădăcinilor și scurgerea apei.