O pisică sănătoasă şi longevivă

Speranţa ei de viaţă este de peste 15 ani, deoarece este o pisică sănătoasă şi rezistentă. În tinereţe nu se îmbolnăveşte uşor, dar, după vârsta de 8 ani, este bine să o duci la controale medicale anual. Este recomandat să mergi la medicul veterinar pentru curăţarea dinţilor şi să îi faci analize de sânge pentru ficat şi rinichi. Trebuie să fii foarte atentă la dieta pisicii „albastre“ deoarece este predispusă la obezitate. Alege hrană care să nu aibă mai mult de 80 kcal/kg/zi.

O tovarăşă atentă şi tăcută

Albastra de Rusia este o pisică plină de energie, activă şi jucăuşă. Dar nu este stricătoare. Nu-ţi fie teamă să o laşi singură peste zi pentru că nu se va răzbuna pe lucrurile din jur când tu lipseşti. Are un temperament liniştit şi este afectuoasă cu cei care o iubesc cu adevărat. Îi place să îşi urmeze stăpâna prin casă şi este foarte ataşată de cei care o cresc de mică. Va sta lipită de tine, de îndată ce te întorci acasă. Este bine să nu o tratezi cu indiferenţă, deoarece este destul de sensibilă. Vocea ei melodioasă şi plăcută se aude rar.

Cum îngrijeşti Albastra de Rusia

Această pisică suportă destul de bine şi frigul şi căldura, dar preferă să stea lângă un calorifer pe timp de iarnă. În schimb, o deranjează zgomotele şi mirosurile puternice. Este o pisică extrem de curată. Blăniţa ei scurtă are nevoie de îngrijire minimă. Este suficient să o perii de două ori pe săptămână să îşi menţină luciul argintiu-albăstrui al blăniţei. La atingere, blana trebuie să fie asemănătoare catifelei şi suficient de deasă încât să îţi acopere degetele. Un mare avantaj al rasei este că năpârleşte foarte puţin.

Legenda pisicii albastre

Despre Albastra de Rusia folclorul rus are o mulțime de poveşti şi superstiţii. Dar cea mai frumoasă legendă este legată de naşterea unei prinţese în timpuri străvechi. Se spune că, la patul micuţei prinţese, ar fi venit şapte zâne care i-au dăruit, fiecare, câte un har. Care mai de care i-a hărăzit micuţei prinţese să aibă spirit neînfricat, o inimă loială, să fie toată viaţa suplă, frumoasă şi plină de graţie, să poarte numai argint, mătase şi catifea. Una din zâne i-a oferit două smaralde mari, strălucitoare, iar alta i-a ursit că va găsi prieteni peste tot în lumea largă. Cum ursitoarele erau tinere şi lipsite de experienţă, au încurcat pătușurile și au pus toate darurile în coşuleţul de lângă prinţesă, în care dormea o pisicuţă. Astfel că, micuţa felină s-a ales cu toate calităţile hărăzite prinţesei.