Nu intra în panică, în cazul în care copilul s-a înecat cu mâncarea. Este foarte important să rămâi calmă și să acționezi imediat! Roagă pe cineva din casă să sune la salvare sau să cheme un taxi să ajungeți de urgență la spital. Nu se știe niciodată cât de gravă este situația și este bine să fii prevăzătoare.

Între timp, poți face singură câteva manevre care să ajute copilul și să eviți o tragedie. Sfaturile de mai jos sunt recomandate pentru copii mai mari de 1 an, nu pentru bebeluși, pentru care este nevoie de alte manevre.

Primele manevre de ajutor dacă s-a înecat cu mâncare sau obiecte mici

Deschide larg gurița copilului și, cu degetul mic făcut cârlig, încearcă să apuci bucățica, dacă o vezi. Dacă nu se vede obiectul, pentru că deja a alunecat pe gât, apelează la manevra de mai jos.

În cazul în care copilul tușește puternic și nu reușește să elimine obiectul cu care s-a înecat, îngenunchează, întoarce-l cu spatele spre tine și prinde-l cu mâinile sub piept. Strânge o palmă sub formă de pumn, iar cu cealaltă prinde pumnul ferm și apasă de 5 ori destul de tare chiar sub piept, deasupra coastelor. Presiunea aceasta ar trebui să determine copilul să aibă convulsii și să elimine bucata de mâncare sau jucăria care a rămas blocată în gât.

O altă manevră presupune să ții copilul cu spatele spre tine, pe mâna dreaptă, să îl apleci mult în față, și să îl bați pe spate, ferm, apăsat, la intervale scurte de timp, de cel puțin 5 ori. Apasă cu podul palmei la aproximativ 5- 10 cm sub ceafă, între omoplați, și lovește cu fermitate, astfel încât lovitura să fie de jos în sus și să producă un val de presiune care să scoată afară dopul de mâncare.

Câteva sfaturi să previi accidentele nefericite

Cât este mic, copilul trebuie să mănânce hrana bine mărunțită și fructele fără sâmburi, tăiate mărunt. Trebuie să fii foarte atentă să nu ducă la gură jucării mici sau bucățele de diverse obiecte care ar putea fi înghițite.

Educă-l pe cel mic să nu râdă și să nu vorbească în timp ce mănâncă. Cele mai multe cazuri în care copilul s-a înecat cu mâncare au apărut din cauza faptului că vorbea în timp ce mânca.

Învață copilul să nu bage multă mâncare în gură, ci porții mici pe care să le poată mesteca ușor și repede.

Și, foarte important, învață copilul să mestece bine mâncarea, să nu înghită în grabă bucăți nemestecate, pentru că riscul să se înece este foarte mare.

foto: Shutterstock