Când vrei și pisică și câine, dar locuiești într-un apartament și vrei să îi crești împreună, ar fi ideal să îi iei pe amândoi de mici. Puii de pisică și de câine, chiar dacă au temperamente diferite și nevoie diferite, se pot împrieteni mai ușor decât animalele adulte și se vor acomoda unul cu altul într-un spațiu limitat.
Dacă ai deja o pisică și vrei un câine, încearcă să adopți un pui. Chiar dacă pisica îl va necăji la început, sub stricta ta supraveghere niciunul nu va păți nimic și se vor tolera unul pe celălalt.
Mai dificil, dacă nu chiar imposibil, este să aduci o pisică pe teritoriul unui câine adult care știe că pisicile pot fi fugărite și vânate. S-ar putea să accepte un pui de pisică neajutorat, din instinctul de a proteja orice vietate plăpândă, dar nu va accepta deloc ușor o pisică adultă.
Ține animalele separate pentru început
Încearcă să folosești gărduțuri din plastic pentru bebeluși pentru a ține animalele separate, astfel încât să se vadă și să se audă pentru a se obișnui unul cu altul. Perioada aceasta de tranziție poate să dureze câteva săptămâni, timp în care este bine să îi lași să mănânce împreună, dar sub ochii tăi, pentru a fi sigură că nu se atacă.
Ai grijă ca pisica să aibă o ascunzătoare
Dacă pisica ta se simte amenințată de cățel, oricât ar fi el de tânăr, ai grijă să fie liberă să fugă și să se ascundă în locurile în care se simte ea în siguranță. Ideal ar fi să aibă o ascunzătoare la înălțime, unde câinele să nu poată ajunge.
Pisicile atacă numai când sunt încolțite, cu spatele la un perete și nu mai au unde să fugă. Dacă pisica este adultă și atacă puiul de câine neobișnuit să riposteze, trebuie să intervii imediat și să o izolezi câteva minute.
Relaxarea este importantă!
Pentru a-i ajuta să se împrietenească, adu-i în aceeași cameră abia în momentele în care sunt amândoi relaxați. Dacă unul dintre ei sare la atac, fuge sau amenință, este bine să îi desparți și să încerci iar peste un timp, când se liniștesc.
Ai grijă ca fiecare să aibă spațiul lui pentru hrană, iar litiera pisicii să nu fie lângă vasele cu hrană pentru câine. Nu îi forța să stea prea mult timp împreună. La început, câteva minute dimineața și seara sunt suficiente, urmând să mărești timpul dacă observi că încep să se tolereze.
Joacă-te cu ei în mod egal
Nu face diferențe între pisică și câine, chiar dacă unul îți este mai drag decât celălalt. Sunt foarte sensibili la emoțiile și gesturile tale, ca niște copii mici. Joacă-te cu fiecare în mod egal, mângâie-i la fel, adu-le jucării și oferă-le aceeași cantitate de hrană, la aceeași oră. Dacă unul din ei nu mănâncă tot, strânge hrana și nu mai pune nimic în vase până la următoarea oră de masă.
Distrage-le atenția!
Când unul dintre ei este agresiv, când câinele latră pisica sau pisica vrea să atace câinele, încearcă să le abați atenția aruncându-le jucării sau jucându-te tu cu ei. Dacă le distragi atenția și îi atragi pe amândoi într-o altă activitate, se vor acomoda mai repede. După fiecare activitate împreună, compensează-i cu ceva bun pe fiecare în parte.