Atunci când devenim mame, viața noastră se schimbă radical. Totul se învârte în jurul copilului. Timpul nu ne mai aparține. Totuși, chiar dacă ocupația noastră principală e îngrijirea celui mic și îl iubim ca pe ochii din cap, ne dorim și avem nevoie de momente în care să ne relaxăm în compania prietenelor, ca înainte. În multe cazuri, acest lucru nu mai este posibil. Pare că, pur și simplu, ele au dispărut.

Ai rămas fără prietene. Sentiment de singurătate

”Nu mai ai prietene care să  poată înțelege că programul tău depinde de orarul copilului, că centrul universului tău este și se învârte în jurul lui, chiar dacă ai nevoie și de relaxare și tihnă alături de amicele tale”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care adaugă: ”poți să îți faci noi cunoștințe în parc, cu alte mame, dar sunt mai degrabă amiciții în care schimbi impresii despre alimentație, creșe /grădinițe etc. Dar și aici există riscul să te simți singură în preajma atâtor mame „perfecte” care par că știu totul și dețin adevărul absolut”.

Citește și: 5 prietene de care orice mamă are nevoie

Motive de distanțare

Nu ești singura care a rămas fără prietene după ce a devenit mamă. Cauzele pot fi numeroase, de la schimbarea programului, la alegerile pe care le faci ca părinte. Poate una dintre prietenele tale cele mai bune este și ea mamă, dar nu este de acord cu alegerile pe care le faci tu. Ține atât de mult la stilul ei de parenting și, chiar dacă nu vrei să-l impui pe al tău, ea preferă să se distanțeze. Uneori, mamele își îndepărtează singure prietenele, fie pentru că ele cred că au datoria să se dedice 100 % copilului, fie că nu mai vorbesc decât despre el și rămân surde la alte subiecte de discuție.

Sprijin la nevoie

Ar trebui să ții cont de faptul că prietenii trebuie să fie un sprijin unul pentru celălalt, dar nu este neapărată nevoie să fie de acord în toate privințele. Pe de altă parte, amicițiile nu sunt făcute neapărat să fie pe viață, chiar dacă noi așa ne-am dori. Uneori, prioritățile se modifică, oamenii se schimbă foarte mult, iar ceea ce le făcea plăcere înainte, nu le mai trezește interesul. Dacă drumurile voastre s-au despărțit atât de mult, nu este nicio tragedie că ai rămas fără anumite prietene.

Renunțarea la relații toxice

Uneori, chiar este cazul de o distanțare. Este vorba despre acele relații toxice. Dacă persoana respectivă te face să te simți prost, te critică de fiecare dată, spune numai lucruri negative, se plânge sau îi bârfește mereu pe ceilalți, poate nu este cea mai bună companie pentru tine. Ar fi bine să nu-ți petreci timpul plângându-te de prietenele care au dispărut din viața ta. E normal să te întristeze această situație, dar te poți concentra pe ceea ce va urma. În unele cazuri, poți încerca o reapropiere, în altele, poți vedea ce oameni noi apar în noile circumstanțe pe care le trăiești.

Grup de suport

Un lucru care se mai întâmplă din păcate este ca părinții copiilor speciali să fie ocoliți. Dacă ai un copil cu handicap, poți întâmpina și problema singurătății. Prietenii și familiile, care altfel s-ar fi întâlnit cu voi, vă evită. Nu reușesc să înțeleagă situația voastră. Nu le plac manifestările celui mic, iar soluția pe care o găsesc este să stea departe. Nu prea ai ce face în astfel de situații, dar poți găsi prieteni noi. Mergi la grupuri de suport pentru familii cu copii speciali sau inițiază tu cu mamele colegilor de la terapie ai copilului tău.

Citește și: Cum combatem epidemia de singurătate. Cum să teci peste efectele negative ale izolării

Ai rămas fără prietene? Refuză izolarea

”Cere ajutorul familiei, pentru a-ți permite o seară la un anumit interval de timp, pentru a ieși cu prietenele. Vorbește despre orice, dar cât mai puțin despre copil sau despre rolul tău de mamă. Prietenele tale singure sau infertile nu vor să audă asta…Noile amiciții cu alte mame se leagă, în mare parte, dacă aveți același program și dacă copiii se înțeleg bine. Poate micuții voștri merg la aceeași grădiniță sau la un curs extrașcolar.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonTe apropii de femei cu care ai în comun ceva și care simți că te pot ajuta și poți face ceva pentru ele, la rândul tău. De exemplu, să-ți ia fata de la balet dacă tu nu reușești să ajungi, iar tu să-i întorci serviciul altă dată. Refuză să te autoizolezi. Păstrează o atitudine pozitivă. Râzi și folosește umor. Îngrijește-te și de tine însăți. De exemplu, poate ești nedormită, dar e musai să fii epilată,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com