O pisică grasă începe să aibă probleme de sănătate și este de datoria stăpânului să prevină complicațiile. Hrana delicioasă nu este singura cauza pentru care pisica ta se poate îngrășa. Lipsa de activitate este mult mai gravă, iar pe locul doi se află de obicei stresul.

Dacă pisica ta este tot timpul sub tensiune și se teme fie de tine, de alți membrii ai familiei sau de un alt animal din casă, stresul continuu poate duce la nevoia de a mânca excesiv.

Pisicile își ascund cu dibăcie frica și suferințele, chiar și pe cele fizice, dacă durerea nu este mare la început. Dar o pisică tentată să mănânce foarte des, arată în mod evident că are probleme.

Ea are nevoie de un mediu mai liniștit, de mai multă atenție din partea stăpânului și, poate, de jucării care să îi stimuleze pofta de mișcare. Mingiile, jucăriile cu laser și turnurile speciale pentru pisici o vor ajuta să fie mai activă și să se relaxeze prin joacă.

Hrana din castronel se pune cu măsură

Când pisica ta începe să se îngrașe, când îi atârnă burtica și nu se mai vede linia zveltă a coapselor, este timpul să iei măsuri. Taie porția de gustărele și oferă-i-le mai rar sau dă-i o cantitate mai mică din hrana ei preferată. Nu îi mai da lapte între mese sau alte bunătăți din farfuria ta. Stabilește un program riguros de masă, dă-i mâncare consistentă dimineața și seara, iar la prânz o cantitate mai mică.

Nu este recomandat să înfometezi pisica pentru că a început să se îngrașe. Trebuie să mănânce la ore fixe și să facă mai multă mișcare. Îi poți pune câteva gustări într-o minge de plastic pentru recompense. Așa o obligi să se joace cu ea și să alerge pentru a obține hrana preferată. Poți pune hrana și într-o cutie pe un dulap sau pe mașina de spălat, pentru a o obliga să sară și să ajungă la ea. Și ai grijă ca hrana ei să nu conțină alimente grase precum mezeluri, bucăți de friptură de porc sau brânză. Alege hrana special concepută din comerț pentru pisicile cu tendință de îngrășare, care te va ajuta să îi oferi un meniu echilibrat.

Mișcarea, esențială pentru o pisică grasă. Previne obezitatea și bolile

Obezitatea la pisici favorizează apariția unor boli cronice pe care cu greu le mai poți trata. Printre ele se numără diabetul, apoi bolile digestive, constipația, boli care afectează ficatul, precum și rinichii. Cu timpul, și inima este afectată de depozitele de grăsime. De aceea, este foarte important să ai grijă ca pisica ta să aibă o viață activă și să nu se îngrașe, chiar dacă îmbătrânește.

foto: 123rf.com