Papagalii amorezi, porecliţi aşa pentru că îşi petrec toată ziua giugiulindu-se şi jucându-se cu partenerii lor, provin din Africa. Cercetătorii au deosebit nouă specii, toate frumos colorate cu verde, galben, portocaliu şi roşu. Spre exemplu, Agapornis personata are capul negru, guler galben, aripile şi spatele de un verde închis iar restul corpului de un verde mai deschis. În jurul ochilor are un inel de culoare albă. Agapornis lilianae are capul roşu-portocaliu, ciocul roşu, corpul verde şi spatele capului galben. Dar specia cea mai întâlnită în captivitate este Agapornis Roseicollis, foarte sociabili şi jucăuşi, cu un penaj strălucitor şi pastelat.

Agapornis au nevoie de fructe şi legume la discreţie

Hrana papagalului este foarte importantă pentru sănătatea lui şi pentru pofta lui de viaţă. Trebuie să îl înveţi de mic cu un meniu cât mai variat, nu doar cu seminţe care nu îi asigură vitamina A, calciul şi proteinele necesare. Morcovii, varza, castraveţii, roşiile, lăptucile, salata şi fructele de tot soiul nu trebuie să îi lipsească din colivie. Evită, totuşi, legumele şi verdeţurile tratate cu substanţe chimice. Spală-le bine de praf şi taie-le în bucăţi mici. Dacă nu le mănâncă imediat, nu le lăsa în colivie mai mult de o jumătate de zi. Mai poţi adăuga în hrana lor gălbenuş de ou fiert, seminţe încolţite sau fulgi de cereale, dar fără adaos de zahăr. Nu le daţi niciodată ciocolată, ceapă, avocado sau seminţe de măr, deoarece sunt toxice pentru ei. De asemenea, papagalii nu trebuie să mănânce lactate sau alimente cu cofeină. Pe lângă hrană, nu uita să îi pui apă proaspătă în fiecare zi şi un os de sepia care este o sursă bună de calciu, dar şi o metodă de ascuţire a ciocului.

437451432_3642cc2132_z

Pericolele din casă

Micul Agapornis este foarte activ şi jucăuş, mai ales în primele ore ale zilei. După amiaza preferă să se odihnească şi are nevoie de 10 ore de somn. Ziua trebuie să stea cel puţin patru ore în lumină naturală sau soare şi să zboare liber prin casă. Nu uita să îi pui în colivie jucării colorate din plastic sau din lemn, mai ales dacă nu ai timp suficient să te joci cu el. Clopoţeii şi oglinzile cu rame de plastic sunt preferatele acestor papagali cărora le place să facă multă gălăgie. Ai grijă să îl fereşti de fumul de ţigară, de gazele de eşapament sau de aburul din bucătărie în care se poate găsi teflon, dacă găteşti în astfel de vase. Aerul poluat şi teflonul pot duce la intoxicarea şi moartea micuţei păsări.

Cum aduci o parteneră

Când vrei să îi aduci o parteneră de viaţă, încearcă să găseşti o pasăre de o vârstă apropiată. Nu pune noul papagal direct în colivia celui pe care îl ai deja. Indicat este să nu îl aduci, la început, nici măcar în aceeaşi cameră. Ia o colivie separată şi ţine-l în carantină pe cel nou, timp de două sau trei săptămâni, să te asiguri că nu este bolnav. Păsările se vor auzi, vor comunica între ele în tot acest timp, şi vor fi nerăbdătoare să se întâlnească. Astfel, riscul ca papagalul pe care îl ai deja să îl considere pe celălalt un intrus va fi mult mai mic.

sursa foto: BékiPe / Source / CC BY-SA” target=”_blank”>Foter.com