Verifică periodic furtunurile care alimentează cu apă mașina de spălat și care ajută la evacuarea ei. În mod normal, un furtun rezistă aproximativ doi ani. Dacă se deteriorează și nu mai este etanș, mașina nu mai primește cantitatea de apă necesară și se poate bloca. Verifică de două ori pe an furtunurile conectate la mașina ta de spălat să previi inundațiile sau defecțiunile costisitoare.

Ai grijă la obiectele din metal!

Închide bine fermoarele, dacă speli hanorace, pantaloni sau geci prevăzute cu fermoare din metal. Nu numai că riscă să îți agațe și să rupă hainele mai delicate, dar fermoarele din metal deschise se pot agăța în striațiile cuvei sau pot zgâria hubloul de sticlă.

Protejează sutienele în fețe de pernă, când le speli, sau în săculeți speciali concepuți pentru mașina de spălat. Balenele din metal care se găsesc aproape în toate sutienele pot ieși din cupe și pot deteriora cuva mașinii.

Verifică pantalonii sau gecile să nu ai monede uitate prin buzunare. Monedele de metal, ca și fermoarele, pot cauza stricăciuni ireparabile mașinilor de spălat.

Așa previi mirosul neplăcut și depunerile de calcar

Ferește-te să speli prea des cu apă rece, chiar dacă ți se pare că faci economie și că rufele colorate nu se mai decolorează la fel de repede. Folosind prea des apa rece, mineralele și calcarul din apă se depun mai ușor pe întreaga instalație. Este bine să speli mai des cu apă caldă și să adaugi, o dată la două sau trei luni, puțin oțet pentru a preveni depunerile de calcar.

Lași rufele ude în mașină, după ce le-ai spălat? Ai grijă să le scoți imediat să se usuce și să lași capacul mașinii de spălat deschis cel puțin o zi pentru a se aerisi bine. Dacă lași rufele ude peste noapte în cuvă, umezeala contribuie la apariția mucegaiului și mașina capătă un miros neplăcut.

Cât detergent și câte rufe trebuie să pui în mașina de spălat

Folosește cantitatea optimă de detergent și nu pune niciodată prea mult. O cantitate prea mare de detergent îți deteriorează și rufele, pentru că le decolorează și este mai greu de clătit, dar și mașina de spălat. Particulele fine de detergent pudră pătrund în tabloul de comandă al mașinii de spălat și deteriorează circuitele. De aceea, este bine să folosești cantitatea potrivită de detergent și niciodată prea mult.

Ai grijă să nu depășești niciodată cantitatea maximă de rufe admisă de mașină. Ba chiar este recomandat să pui întotdeauna mai puțin cu aproximativ jumătate de kilogram de rufe. O încărcătură prea grea distruge suspensiile și articulațiile cuvei.