Gerbera este originară din zonele calde ale Americii și Asiei, iubește soarele și căldura, dar speciile hibride pot fi păcălite să înflorească și iarna. Temperatura optimă nu trebuie să scadă sub 15°C, iar lumină trebuie să aibă din belșug, altfel bobocii se ofilesc în câteva zile. Ai grijă să pui ghiveciul la fereastră, ferit de curenții reci de aer, dar și de căldura uscată a caloriferelor. Trebuie să o uzi moderat, pentru că nu suportă apa în exces, și nu este nevoie să îi schimbi ghiveciul în primul an de la cumpărare. Primăvara, gerbera poate fi transplantată în grădină, într-un loc parțial umbrit, sau mutată într-un spațiu bine aerisit și umbrit din balcon.

Cel mai bun îngrășământ

Gerbera suportă mai greu transplantarea în alt ghiveci, de aceea este bine să o hrănești cu fertilizatorii potriviți pentru a înflori din nou anul viitor. Specialiștii recomandă fertilizatorul solubil, cu o concentrație NPK (azot – potasiu – fosfor) de 2 – 0.8 – 1.5. Pentru a găsi mai ușor acest fertilizator în magazine, cereți soluții lichide nutritive pentru plante acide și citiți cu atenție etichetele pentru a găsi raportul NPK.

Gerbera purifică aerul din casă

Ultimele studii au arătat că frunzele mari și cărnoase ale gerberei pot absorbi substanțele nocive din atmosferă, în special chimicalele care intră în componența soluțiilor de curățat praful și de igienizat. Se pare că această plantă decorativă are și capacitatea de a neutraliza benzenul și formaldehida, doi compuși periculoși și cancerigeni care se găsesc în lacul mobilei sau în obiectele din plastic.

credit foto: Foter.com