Detergenții pe care îi folosim, parfumurile, soluțiile de curățat, lumânările parfumate sau lacurile folosite la mobilă lasă în urmă numeroase substanțe toxice care ne afectează sănătatea. Din stradă pătrund de asemenea gaze de eșapament și alte subtanțe poluante, mai ales dacă locuim într-o regiune cu trafic intens. Benzenul se găsește în adezivi și vopseluri, în ceara de lustruit mobila, dar și în mulți detergenți. Formaldehida, un gaz incolor cu miros înțepător, inclusă în rândul substanțelor toxice care favorizează apariția cancerului, intră în componența dezinfectanților, a adezivilor pentru tapet, a vopselurilor, în fumul de țigară, dar și în mobilierul din PAL sau placaj. Xilenul, găsit în vopseluri și diluanți, în lacuri și în diverse materiale plastice, este un solvent periculos. Toluenul, folosit pentru prepararea unor coloranți, poate fi și el un pericol pentru căile respiratorii, dacă este inhalat. Iată ce plante sunt capabile să filtreze toate aceste toxine și pe care le poți cultiva foarte ușor la ghiveci, toate fiind rezistente și longevive.

19317016_m

Crinul păcii – suportă camerele semiumbrite, dar preferă lumina filtrată, are nevoie de apă frecvent și fertilizatori solubili în fiecare lună.

Crizantema  – cultivată la ghiveci, poate fi ținută în balcoane până la primele zile de iarnă, când se usucă frunzele și florile; are nevoie de soare mult, de apă aproape zilnic și de fertilizatori de două ori pe lună.

Iedera – se dezvoltă bine pe zidurile casei, în zonele parțial însorite, cu orientare vestică sau nordică; are nevoie de apă săptămânal în zilele călduroase.

2432354_m

Limba soacrei – preferă locurile cu lumină difuză și are nevoie de fertilizatori pentru plante decorative cel puțin o data pe lună.

Dracena roșie – are nevoie de mult soare și de apă săptămânal, iar fertilizatorii sunt indicați doar de două ori pe an.

palmier

Palmierul doamnei – preferă mai degrabă umbra decât soarele direct, necesită udări frecvente, dar foarte rar fertilizatori.

18684270_m

Floarea flamingo – are nevoie de un loc parțial însorit și fertilizatori de două ori pe lună, iar apa este necesară doar când se usucă pământul.

sursa foto: 123rf.com