Crăiţele apără tomatele şi salata
Insectele care distrug legumele sunt atrase de culoarea și parfumul florilor. De aceea, este bine să cultivi lângă ele flori care resping insectele dăunătoare, dar nu fac niciun rău albinelor care ajută la polenizare. Spre exemplu, ar fi bine să plantezi florile tale preferate lângă ierburi aromatice precum salvie, mentă sau rozmarin şi vei păcăli gâzele. Crăiţele galbene se înţeleg de minune cu roşiile şi cu vinetele, deoarece parfumul lor amărui împiedică muştele să depună ouă pe florile de tomate. Aroma de usturoi, ceapă sau praz joacă acelaşi rol pe lângă morcovi şi varză: îndepărtează muştele şi fluturii ale cărora larve distrug legumele. Frumoasele flori de nu-mă-uita sunt un gardian eficace pentru tufele de zmeură, iar călţunaşii portocalii stau de pază lângă fasole şi mazăre, să nu fie atacate de făinare. Ricinul este toxic pentru viermii care atacă rădăcinile de ţelină, pătrunjel sau morcov. Iar limba mielului, o plantă aromată cu flori sub formă de clopoţei albaştri, trebuie semănată pe lângă orice legumă atacată de fluturii albi.
!!! Ţine minte că florile parfumate şi pline de nectar atrag insectele prietenoase cu legumele tale precum albinele, gărgăriţele roşii şi alte insecte ale căror larve se hrănesc cu purici de plante, ouă de omizi şi de molii.
Din trucurile grădinarilor
Menta pisicii şi levănţica alungă gândacul de Colorado, aşa că sunt bine venite lângă straturile cu cartofi. Melcii ocolesc zonele din grădină în care ai semănat mărar, iar cârtiţele fug de tufele de laptele cucului (Euphorbia latyris) pe care le poţi cultiva lângă orice legumă. Tufele de aster sau steluţe, cum mai este denumită popular planta, protejează straturile de varză.
Insecticide naturale
Muşcatele curgătoare, levănţica, margaretele albe şi piretrul (Chrysanthemum alpinum), o plantă asemănătoare cu margareta, alungă ţânţarii şi fluturii care distrug legumele. Plantează-le pe lângă ferestrele casei, dar şi pe lângă straturile cu tomate, dovlecei sau castraveţi. Cele mai bune substanţe pentru combaterea insectelor sunt făcute astăzi din extract de margaretă sau de piretru.
Dacă ești pasionat de flori și vrei să ai o grădină colorată sau un balcon plin de viață, plantează petunii, panseluțe sau, de ce nu, margarete ori crini imperiali!
sursa foto: 123rf.com