Cele mai multe afecțiuni ale câinilor pe care stăpânii le ignoră se manifestă prea târziu, când apar dureri supărătoare. Dar ele pot fi descoperite din timp și pot fi vindecate mult mai ușor, cu ajutorul specialistului veterinar.

1. Problemele urechilor

O infecție în zona urechilor poate începe cu ușoare mâncărimi, iar câinele tău va începe să se scarpine mai des sau își va freca urechile de obiectele din jur. Dacă ignori aceste simptome, boala se va agrava și îi poate afecta auzul pe termen lung. Pe de altă parte, stăpânii care au câini cu urechi foarte lungi consideră că este firesc să aibă mâncărimi sau să îi deranjeze și nu verifică prea des pavilioanele urechilor.

2. Problemele danturii

Și câinii au nevoie de îngrijiri ale danturii ca și noi. Trebuie să verifici periodic dinții, măselele și gingiile. De câte ori ți se pare că respirația lui miroase urât, încearcă să verifici și dantura și mergi la un consult veterinar. Dacă gingiile sunt inflamate și roșii, câinele poate avea dureri în continuu din cauza lor și nu mai poate mânca.

3. Afecțiuni ale câinilor: bolile de piele

Din cauza blăniței dese, apariția bolilor de piele este mai greu de observat. Stăpânii își dau seama că ceva nu este în regulă abia când pică smocuri mari de blană, dar boala poate fi deja foarte gravă. Verifică adesea pielea, mai ales în jurul gâtului și pe burtică sau în locurile unde vezi că animalul se scarpină mai mult. Dacă observi că are răni, scuame, iritații sau pișcături, ia imediat măsuri!

4. Durerile articulare

Și câinii pot suferi, spre bătrânețe, de artrite. Durerile articulare nu se văd și nu pot fi depistate decât dacă ești foarte atentă la modul în care se mișcă și merge câinele tău. Dacă nu mai este fericit când îl scoți la plimbare și simte nevoia să se odihnească mai des, discută imediat cu un medic veterinar care va verifica și mobilitatea articulațiilor.

5. Obezitatea

Printre cele mai comune afecțiuni ale câinilor de lungă durată se numără și obezitatea. Este o boală de care animalul suferă din cauza ignoranței sau a nepăsării stăpânului. Dacă nu ții sub control dieta câinelui, dacă nu îi oferi o hrană de calitate bine cântărită și echilibrată, cu timpul poate deveni obez. Nu îi da câinelui tău pâine, carne grasă și alimentele pline de zahăr sau grăsime pe care le mănânci și tu. Discută cu veterinarul care este cea mai bună dietă și ai grijă de sănătatea lui!

sursa foto: 123rf.com