Sursele alternative de căldură, care se alimentează la priză, sunt tot mai variate azi și tot mai puternice. Poți alege caloriferul electric sau un convector, o aerotermă sau panouri radiante electrice, ultimele dintre ele având un aspect foarte elegant și modern.

Criteriile importante pentru cea mai bună alegere

Toate sursele alternative de încălzire sunt la fel de bune și performante. Trebuie doar să alegi un aparat cu o capacitate de încălzire în funcție de suprafața camerei în care îl vei folosi.

Este indicat să alegi un aparat cu mai multe trepte de căldură, pentru a-l muta dintr-o încăpere mai mică într-una mai mare sau pentru a-l folosi la diverse trepte de căldură în funcție de temperatura din casă.

De asemenea, este important să alegi un aparat cu un consum adaptat rețelei de curent electric din casă. Dacă găsești un aparat performant cu un consum de 3000W, trebuie să te gândești dacă acest consum poate fi suportat de rețeaua de prize din locuința ta.

În ceea ce privește consumul, trebuie să știi că o aerotermă de 2000W încălzește aerul la fel de bine precum caloriferul electric tot de 2000W sau un convector cu aceeași capacitate.

Nu în ultimul rând, este bine să te gândești și la aspectul estetic, la culoarea aparatului și la dimensiunile lui, dacă poate fi stocat într-un spațiu cât mai mic pe timp de vară.

Aeroterma versus caloriferul electric pe ulei

În general, caloriferele pe ulei au 7, 11 sau 13 elemenți, sunt realizate din oțel și conțin un ulei care se încinge de la rezistențe. Acest ulei rămâne fierbinte încă un sfert de oră după ce ai scos din priză caloriferul și mai emană căldură. Uleiul se răcește lent, dar se și încălzește lent, astfel că trebuie să aștepți câteva minute bune până când caloriferul se încinge și emană căldură.

Aeroterma, indiferent de mărimea ei, se încinge imediat, încălzește rapid spațiul din jur, dar se și răcește rapid după ce ai oprit-o. Caloriferul poate fi ținut mai aproape de pat, de fotoliu sau de leagănul copilului, în schimb aeroterma trebuie ținută la distanță pentru că emană un aer prea fierbinte. Ambele sunt ușor de manevrat, caloriferul electric având roți, iar aerotermele fiind mici și ușoare, bune de pus și pe o masă sau pe un dulap la înălțimea ta.

După ce oprești caloriferul și rămâne cald, mai poți usca pe el mănuși sau șosete, dar pe aerotermă nu poți pune niciun obiect. Ai grijă să nu pui niciodată obiecte la uscat pe calorifer când acesta este băgat în priză și funcționează, pentru că le arde, iar părțile din plastic se pot topi.

Un alt mare avantaj al caloriferului este acela că nu scoate niciun zgomot. Caloriferul pe ulei este silențios, în schimb aerotermele care folosesc ventilatoare sunt zgomotoase.

În ceea ce privește siguranța, orice sursă alternativă de căldură este periculoasă când ai copii mici și animale de companie. Copiii nu trebuie să ajungă în preajma ei, nici câinii sau pisicile.