Adolescentul te respinge. Comportamentul lui are de-a face cu numeroasele schimbări hormonale pe care le experimentează. Încep să simtă pentru prima dată impulsuri sexuale. Modificările din corpul lor îi pot face să se revolte și să-și respingă părinții. În plus, respingerea părinților este un pas spre maturizare, spre crearea unei individualități proprii. Ar trebui să-l înțelegi și să-i dai spațiul necesar. Totodată, nu te îndepărta prea tare de el și arată-te disponibilă să-i fii alături în continuare, pentru că va avea nevoie și îi va fi poate rușine să se reapropie de tine după ce te-a respins.

Citește și: Copilul tau vrea sa se tatueze. Cum reacționezi

Adolescentul te respinge. Cum poți rămâne aproape de el

Este greu să-i arăți adolescentului că încă îl iubești, dar să respecți distanța impusă de el. În primul rând, nu lua personal faptul că adolescentul te respinge. Va reveni atunci când va avea nevoie de tine. Spune-i că înțelegi nevoia lui de independență. Respectă-i intimitatea. Nu-i citi jurnalul și nu fi prea intruzivă. Ar fi bine să începi noi rutine prin care să arăți că-ți pasă de el. Sărutul de ”noapte bună” poate părea ridicol și neavenit pentru un adolescent. Ai putea învăța să bateți palma în modul în care o face cu prietenii lui. Găsește moduri alternative de a-ți arăta afecțiunea. Ar putea fi practicarea unui sport împreună. Atunci când vrei să discuți cu el, găsește bine momentul. Vorbește cu el despre prietenii lui, despre ce a făcut la școală, gătiți împreună etc.

Citește și: Adolescentă însărcinată. Ce e de făcut

Adolescentul te respinge. Nu-l respinge și tu

Uneori, adolescentul te respinge pentru că tu pui o anumită distanță. Poate nu-i permiți să discute anumite subiecte cu tine și nu-i acorzi suficient timp.

”Cheia pentru a rămâne ”prieten” cu copilul tău este să-l tratezi cu o anumită permisivitate și toleranță, repectându-i capacitatea de a lua decizii. Am pus în ghilimele cuvântul ”prieten” pentru că prietenia dintre părinți și fii sau fiice la această vârstă este un argument de care pot face uz pentru a-și manifesta mai ușor controlul. Este bine să nu existe subiecte tabu în relația cu adolescentul. Atunci când are întrebări, răspunde-i sincer. Dacă este nevoie, documentați-vă împreună. Permite-i să experimenteze mici abateri de la regulă, de exemplu o beție. Totuși, vezi să nu se ajungă la lucruri mai grave. Rămâi în contact cu anturajul lui. Permite-i să-și aducă acasă prietenii. Fii discretă și poartă-te cu tact în ce privește activitățile lor”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com