Adolescentul consumă alcool? Fumatul, băutura sau drogurile reprezintă tentații pentru aproape orice licean, dacă nu chiar și elev de școală generală. Foarte puțini copii se feresc de ele și își ascultă întru totul părinții. Statisticile arată că 80 % dintre adolescenți au băut alcool măcar o dată. Cei mai mulți le vor experimenta și își vor potoli curiozitatea. Unii nu vor mai fi interesați, alții vor deveni consumatori ocazionali, dar pentru alții alcoolul va deveni o problemă. Ca părinte, misiunea ta este să previi consumul abuziv și dependența.
De ce adolescentul consumă alcool
Pot fi mai multe motive pentru care este atras să consume alcool. Printre acestea se numără ” curiozitatea, dorința de a fi în rând cu anturajul, de a fi rebel și de a face altfel decât îl sfătuiesc părinții, căutarea unei identități cool, aspirația de a fi dezirabil din punct de vedere sexual, încercarea de a evada din cotidian, etc. Adolescența este o vârstă a rebeliunii, a definirii sau redefinirii a personalității, a stilului de viață. Este o vârstă a explorării, a teribilismului, a împingerii limitelor în orice domeniu. O interzicere directă a consumului de alcool din partea părinților poate provoca o respingere directă. Chiar dacă este vorba de o inițiativă bună, adolescentul o poate percepe ca pe o formă de superioritate a adulților care îi dau sfaturi, care îl privesc de sus, care îi ordonă”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.
Arată-i consecințele negative
Specialistul îi sfătuiește pe părinții ai căror adolescent consumă alcool, să o accepte, fără a o încuraja. Este bine să arate deschidere, căldură, acceptare și afecțiune și să îi spună că, deși nu sunt de acord cu băutura, o să respecte decizia lui și că îl iubesc în continuare. Apoi, îi pot vorbi despre care ar putea fi consecințele alegerii lui: stare de sănătate deteriorată, probleme cu școala, formă fizică proastă, stare generală de rău după beție, probleme cu consecințe generate când adolescentul nu are control asupra a ceea ce face. Ar trebui să înțeleagă: cu abuzul de alcool nu e de glumit. Abuzul, mai ales la vârste fragede, poate duce la leziuni ireversibile pe creier, pierderi de memorie, deprecierea funcțiilor cerebrale și obezitate prin conținutul caloric mare pe care îl conține.
Citește și: 16 reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient
Adolescentul consumă alcool? Abordează situația cu tact
Tedy Creștin este de părere că nu ”este bine ca părinții să întrerupă comunicarea cu adolescentul, doar că e important să îi arate pericolele la care se expune. Îi pot spune că îl vor susține orice problemă ar avea, mai puțin cu cele generate de alcool. Dacă el alege să bea, atunci se va descurca singur”.
Nu este bine să-l certe și să-l învinuiască. O astfel de abordare l-ar putea determina să se închidă în sine. Recuperarea va fi mai grea pentru că va lupta din răsputeri să facă lucruri împotriva sfaturilor adulților. În schimb abordarea cu blândețe și tact are efecte bune. I-ar putea povesti din greșelile adolescenței lor și despre consecințele negative pe care au fost nevoiți să le îndure. Dacă suspectezi că are o problemă cu alcoolul (bea des, se îmbată), ar si bine să ceri și ajutorul. Ia legătura cu consilierul școlar sau cu medicul de familie pentru a vedea ce puteți face mai departe. Acesta te-ar putea îndrepta spre un psiholog care tratează dependențe.
Citește și: Adolescentul fură. Ce spune psihologul despre comportamentul lui
Adolescentul consumă alcool? Află motivele lui
”Este de dorit să afli motivele reale, nu aparente, pentru care adolescentul consumă alcool. Astfel, vei putea lucra efectiv pe termen lung pentru a trata problema. Efectul interzicerii consumului prin pedepse sau recompense dispare imediat cu încetarea lor. De aceea, nu este o metoda de dorit, decât pe termen foarte scurt.
Pe termen lung, recomand conlucrarea cu modele de oameni pe care îi admiră adolescentul, prin influențarea valorilor. Astfel, poate ajunge să nu mai considere ca băutura în exces este de admirat sau îi servește dorințelor sale. Își poate atinge scopurile lui reale (de ex. atragerea unui partener de sex opus, reputația de băiat dur sau fată cool, evadare din cotidian etc.) prin alte mijloace mult mai sănătoase, benefice pentru sănătatea, cum ar fi rezultate deosebite în sport, învățarea unor dansuri, cultivarea unor hobbyuri complexe, etc.”
Sursa foto: 123rf.com