Hai să luăm viaţa de zi cu zi: program încărcat şi liste interminabile, cu priorităţi. Pe principiul: meseria, „cătuşe de aur”, cu siguranţă şi tu eşti prinsă cu o groază de probleme, cât e ziua de lungă. Criza de timp face şi mai dificil accesul în lumea adolescentului tău. Drept urmare, acesta se află sub influenţa directă a anturajului, a internetului şi a altor mijloace de informare pe care, în aceste condiţii, mai greu le poţi controla. Iată câteva dintre capcanele grave cu care se pot confrunta niște ”adolescenți pe mare”, care trec drept ingrediente efervescente ale tinereţii.

Această mare e acoperită de adolescenți
care învaţă mersul pe valuri, în picioare,
mai sprijinindu-se cu brațul de curenți,
mai rezemându-se de-o rază țeapănă de soare.

”Adolescenți pe mare” de Nichita Stănescu

”Adolescenți pe mare” tentați de ierburi legale şi periculoase

Dornici să încerce senzaţii noi, ado-lescenţii pot pica uşor pradă viciilor. Alcoolul şi ţigările sunt deja „fumate”. Tentaţiile noi au ieşit ca ciupercile după ploaie, spre exemplu Weed-shopurile. Astfel de magazine, de unde tinerii cumpără amestecuri de plante halucinogene la preţuri rezonabile, sunt deja destul de numeroase la noi în ţară. Unde mai pui că poate să-şi comande direct de pe net „poţiunea fericirii”. Ai grijă, comerțul cu „halucinații” e încă legal!

Poveste de viață: Dependența de droguri distruge viețile tuturor

”Adolescenți pe mare” – Navighează pe internet până naufragiază…

Zeci de conturi active într-un univers al inactivităţii, jocuri în reţea, care, de cele mai multe ori, cultivă comportamentul agresiv, site-uri de împrietenire şi discuţii interminabile pe messenger, altfel spus, prietenul cel mai bun pentru el e calculatorul. Stă pe net chiar şi noaptea şi ai constatat că, ori de câte ori intri la el în cameră, închide rapid „foaia de net”? Tot ce-i posibil să fi răsfoit şi site-uri „neortodoxe”. Pornografia e în floare în spaţiul virtual. Dacă lucrurile stau întocmai aşa, ar fi bine să iei măsuri.

Copilul tău nu e în siguranță pe internet

”Adolescenți pe mare” – Vise curmate de educația cu palma

Credeai că bătăile cu cureaua aplicate copiilor fac parte din capitolul „așa era pe vremea bunicii”? Nici vorbă! Andreea Biji, psiholog în cadrul Organizaţiei „Salvaţi Copiii” România, spune că două treimi din populaţie încă mai consideră că „bătaia e ruptă din rai”. Și asta chiar dacă, să nu uităm, România este ţară semnatară a Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului şi, începând din anul 2004, una dintre cele 17 ţări din întreaga lume care a interzis prin lege aplicarea oricărei forme de pedeapsă fizică, rele tratamente sau tratamente umilitoare asupra copilului.

Citește și:

Ai acasă un adolescent rebel. Ce e de făcut?

Adolescentul pierde nopțile. Ce poți să faci ca să-l disciplinezi

Poveste de viață: ”Mamă de adolescent de ești, viața din plin o trăiești”

Sursa foto: 123rf.com