Multe mame iau personal lipsa de igienă a copilului. Pe lângă faptul că e neplăcut să-i ai prin preajmă, atunci când copiii noștri arată neglijent și miros urât, îi vedem ca o reflectare a noastră. Ne este rușine de ce vor spune oamenii atunci când ies în lume, dar o luăm și ca pe un eșec al educației pe care le-am dat-o.

Adolescent certat cu igiena? Află-i motivele

Ar fi bine să-ți dai seama de ce refuză să aibă grijă de el însuși. De obicei, pur și simplu nu vrea să o facă și nu îi pasă cu adevărat. Mulți adolescenți consideră că activitățile de îngrijire personală sunt o pierdere de timp. Este mult mai distractiv pentru ei să joace pe consolă. ”Mulți dintre adolescenții care vin la terapie, îmi spun ca ei își gândesc cumva rutina de igienă, însă se lasă furați de alte activități (laptop, jocuri, tableta, chat, etc) astfel încât timpul trece, vin părinții și îi ceartă, iar ei nu mai își doresc să facă nimic”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Înțelege dificultățile adolescentului certat cu igiena

Este important să ții cont de faptul că pubertatea este o tranziție majoră. Corpurile lor au nevoie brusc de mai multă îngrijire. Este un moment confuz și mulți copii refuză schimbarea. Înțelege că, în acest caz, rezistența se datorează lipsei de cunoștințe și nevoii de timp pentru a se adapta. În alte cazuri, totuși, igiena proastă face parte dintr-o luptă mai mare și continuă pentru putere și independență .

”De cele mai multe ori, există o discrepanță între momentul la care își doresc părinții ca adolescenții să se spele și momentul la care ei înșiși se gândesc să își organizeze rutina zilnică. Adulții sunt obișnuiți să dețină controlul în acest aspect. Apar neînțelegeri și certuri și adolescenților li se activează un opoziționism care accentuează reacția părinților”, constată psihoterapeutul.  

Citește și: 4 sfaturi utile de igienă personală pentru adolescenți

Vorbește cu medicul

Unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare la copiii care au o igienă precară este că refuzul de a se îngriji poate fi uneori un simptom al depresiei, tulburării bipolare sau a unei alte probleme de sănătate mintală. Dacă apar și schimbări de comportament, scăderea performanței academice, probleme cu colegii sau dacă tu crezi că lipsa de igienă a ajuns să fie un risc, ar fi bine să vorbești cu medicul lui pediatru pentru a exclude o problemă de sănătate fizică sau mentală ori pentru a o diagnostica și trata.

Ascultă-i opinia

Discută cu el și ascultă-i punctul de vedere. Înțelegerea perspectivei copilului face parte din cheia pentru rezolvarea acestei probleme. Încearcă să-l abordezi într-un moment relativ calm și întrebă-l: „Care este motivul pentru care nu vrei să faci duș? De ce nu-ți place?” Apoi, vorbește cu el despre cum ar putea schimba ceva, astfel încât să poată avea grijă de el însuși într-un mod sănătos. Dacă trece prin pubertate, este util să-i spui despre schimbările care au loc cu corpul lui, ceea ce face ca igiena personală să fie atât de importantă. Fii blândă și iubitoare atunci când tratezi probleme delicate.

Adolescent certat cu igiena. Schimbare în bine

Concentrează-te pe ceea ce poți controla la adolescentul certat cu igiena. Nu încerca să forțezi fizic copilul să facă baie. Nu-l determina să se spele rușinându-l, făcând glume pe seama lui sau spunându-i că miroase și că nu dorești să fii în preajma lui. Este mult mai eficient să te concentrezi asupra a ceea ce-l va motiva. La cei mici, a oferi recompense zilnice atunci când are comportamentul dorit poate funcționa. Pentru adolescent, poți stabili și recompense săptămânale. De exemplu, dacă face duș 5 din 7 zile, ar putea sta cu o oră mai mult la computer. Cei mai mari ar putea fi interesați și de cum sunt văzuți de sexul opus. Așa că îndemnul de a se aranja pentru a fi mai dezirabili ar putea avea succes.

Citește și: 7 obiceiuri sănătoase pentru adolescenți. De ce au ei nevoie

Discuții prietenoase cu adolescentul

”Consider că e necesară o rutină zilnică încă de când este mic. Mai trebuie să înțelegem faptul că adolescenții au propriul lor ritm. Când ai un adolescent certat cu igiena, Ceea ce consideram noi a fi neglijent, la ei poate avea o altă semnificație. Totuși, este bine să discuți cu el despre ce e igiena și la ce folosește, care sunt consecințele sociale și psihoemoționale pe care le poate avea lipsa ei (boli, excludere socială, marginalizare, umilire etc.)  poate avea un ecou în mintea lui. Aceste discuții trebui purtate ca de la egal la egal, eventual cu exemple, fără însă a critica adolescentul ci doar comportamentul. Altfel, îl vei răni și îndepărta de tine,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com