Anxietatea de separare poate fi mare la unii copii. Fiecare grădiniță are propriile reguli despre cum se face adaptarea. Abordările sunt însă foarte diferite în ce privește adaptarea la grădiniță. Pe când unele grădinițe merg pe o tranziție lentă, altele consideră că este bine ca micuțul să rămână singur de la început. În unele unități, părinții vor fi chemați să stea cu copiii o perioadă, pe când în altele acest lucru este interzis. Există grădinițe care optează pentru o creștere graduală a orelor pe care micuțul le petrece acolo, pe când altele vor sfătui părinții să-și lase micuțul din prima zi la programul ales, chiar și până seara, dacă se optează pentru program prelungit. Tu îți cunoști puiul și vei ști care variantă este mai bună pentru el sau vei vedea, pe parcurs, cum se simte.

Adaptarea la gădiniță. Perioada de pregătire

Înainte ca să înceapă anul școlar, este nevoie de o perioadă de pregătire pentru ca adaptarea la grădiniță să fie cât mai ușoară. Explică-i cu de-amănuntul despre ce va fi vorba, cum vor decurge lucrurile acolo. Mergeți și să vizitați unitatea de învățământ. Fă-i cunoștință cu educatoarea. Roag-o să-i arate sălile de joacă, de masă, curtea și explică-i ce se va întâmpla acolo. Dacă este posibil, fă-i cunoștință cu câțiva din viitorii lui colegi sau înscrie-l la o grădiniță unde mai cunoaște un copil. Totodată, prezintă-i și partea amuzantă: faptul că se va juca mult, va avea mulți prieteni și va găsi multe jucării noi și interesante acolo.

Joaca de-a grădinița pentru o adaptare mai ușoară

Acasă, puteți să vă jucați de-a grădinița folosind animalele de pluș. Pune-l în diverse situații. De exemplu, ”elefantul e speriat. Ce ar trebui să facă? Să vorbească cu doamna educatoare”. Pune-l și pe el să fie educatoarea, pentru a se simți în control. Jucați-vă și de-a lăsatul la gradiniță. Mama girafă își lasă puiul a grădiniță. Puiul plânge. Ce face mama să-l calmeze și ce spune puiul. Pune-l să fie pe rând puiul și mama. Și după ce a ajuns la grădiniță, încurajează-l să facă o ”grădiniță” cu jucăriile lui. Vei vedea dacă are temeri sau ce probleme au apărut între timp.

Folosește termeni pozitivi în ce privește grădinița

Adaptarea la grădiniță va fi mai ușoară, dacă îl vei pregăti din timp. Vorbește despre pasul pe care-l va face într-un mod pozitiv. Nu te arăta tu speriată chiar dacă ești și nici nu folosi termeni negativi. Nu-i spune, de exemplu: ”cu mine îți merge, dar o să vezi tu la grădiniță!” sau, mai rău: ”dacă nu ești cuminte, o să-i spun doamnei educatoare să te pedepsească!”. Nu ar trebui să fie un subiect cu care să-l ameninți. Dacă deja merge, nu bârfi cadrele didactice și nu-ți exprima îngrijorările în fața lui. Povestește-i cum te-ai simțit tu la grădiniță, ce probleme ai întâmpinat și ce te-a făcut să te simți mai bine. Dacă are frați mai mari sau veri, roagă-i pe ei să-i povestească despre primele lor zile la grădiniță.

Citește și: Prima zi de grădiniță sau de școală. Cum faci adaptarea mai ușoară

Adaptarea la grădiniță. Depășirea sentimentelor negative

Atunci când adaptarea la grădiniță este dificilă, amintește-i că este în regulă să-i fie teamă și chiar să plângă. Este normal să-i fie frică de lucruri noi sau să-i fie dor de mama. Totuși, de multe ori este nevoie să ne depășim temerile. Odată ce va fi acolo și va vedea copiii, se va juca cu ei și totul va fi bine. Nu-i spune că nu ar trebui să-i fie frică pentru că tu știi că nu are de ce. Temerile micuțului sunt cât se poate de adevărate și întemeiate. Încearcă să le înțelegi și să-i dai imboldul să le depășească. Preșcolarii au nevoie să știe că părinții lor îi înțeleg. În plus, citește-i cărți despre prima zi de grădiniță sau despre copii care nu vor să meargă la grădiniță. Puteți face propria voastră poveste și să-l lași pe el să o ilustreze. Așa va exprima mai mult ceea ce simte și și-ar putea depăși sentimentele negative.

Întrebări la care să răspunzi pentru ca adaptarea la grădiniță să fie mai ușoară

”Înainte de a-l înscrie la grădiniță este bine să-ți pui mai multe întrebări, cum ar fi: Este copilul echilibrat emoțional, se simte în siguranță, iar nu amenințat de oamenii și lucrurile din jur? Cunoaște reguli de bază de comportament cu alți copii și cu adulți? Este curios și vrea să învețe lucruri noi? Este independent (se îmbracă, se încalță singur, folosește toaleta)? Este pregătit să asculte și să înțeleagă instrucțiuni? Dacă micuțul nu se descurcă, poți încerca mai întâi să îmbunătățești capacitățile prezentate mai sus. Poți să te joci cu el de-a grădinița sau să-l duci la grupuri de pregătire pentru grădiniță. Explică-i cum va fi acolo, ce situații va întâlni, cum să se poarte cu colegii etc. În acest fel, poți să-i induci dorința de a merge acolo. În plus, nu se va teme pentru că știe la ce să se aștepte și să facă în fiecare situație. Poți începe prin a-l lăsa să se joace și să socializeze cu copiii din vecini sau ai prietenilor și cu familiile lor,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com