Atunci când începi să-l înveți să practice activitățile potrivite pentru vârsta copilului tău, conform Mariei Montessori, este bine să nu ai mari pretenții la debut. Apreciază-i mai degrabă străduința, nu rezultatul. Nu este nevoie nici să-l încarci cu sarcini. În programul lui, va exista atât timp și de treburi casnice, dar mai ales de învățat și de joacă.

Citește și: Ce meserie i se potrivește copilului tău. Află încă de pe acum cum va reuși în viață!

Activitățile potrivite pentru vârsta copilului tău, conform Mariei Montessori. Ce poate face un copil, în funcție de vârstă

– la 2-3 ani poate pune jucăriile la locul lor, cărțile pe un raft, rufele murdare în coș și resturile de mâncare la gunoi, împăturește haine, ajută la punerea mesei.

– la 4-5 ani dă de mâncare animalelor de casă, face patul, udă plantele, prepară gustări simple fără foc, pune vasele în dulap.

– la 6-7 ani, duce gunoiul, mătură, împerechează ciorapi, curăță legume, face salată.

– la 8-9 ani, spală vase și rufe de mână, șterge praful, pune cumpărăturile la loc, face omletă, șterge masa din bucătărie.

– la 10-11 ani, face curat în bucătărie și în baie, dă cu aspiratorul, preapară o masă simplă, coase nasturi.

– după vârsta de 12 ani, un copil educat conform principiilor Montessori, știe să facă mai multe decât unii dintre adulții care au fost cocoloșiți de părinții lor. Poate vărui sau vopsi un perete, dă cu mopul, schimbă becuri, spală mașina, face cumpărături după o listă, gătește o cină completă, face reparații simple prin casă, coace pâine, calcă haine, are grijă de frații mai mici. Faptul că dobândește aceste abilități nu înseamnă că își va dedica cea mai mare parte din timp treburilor, iar adulții nu vor mai face nimic.

Citește și: Lista Montessori: ce poate face un copil în funcție de vârstă

Activitățile potrivite pentru vârsta copilului tău, conform Mariei Montessori. Cum dobândește dexteritate

O mamă trebuie să se informeze asupra sarcinilor pe care le poate realiza copilul, în funcție de vârstă. Maria Montessori spunea sa nu faci niciodata nimic din ceea ce copilul tau poate face deja singur. Rezolvarea problemelor și activitățile din gospodărie dezvoltă o latură esențială a gândirii care îi va folosi în viață. Un copil care știe să facă multe lucruri dobândește dexteritate. Nu e ”împiedicat”. Are o gândire bună: planifică etapele unei activități mai complexe și procesele necesare. Le realizează fără să sară peste ele. Are o logică și o stimă de sine mai bună decât alți copii. El știe că se poate descurca în orice situație. Este mai optimist și se simte apreciat,” spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com