Dacă vremea friguroasă și ploioasă sau carantina vă țin în casă, nu înseamnă că veți avea parte de momente plictisitoare sau că nu puteți să vă distrați. Există nenumărate activități amuzante pentru zile ploioase pe care le puteți face cu cei mici. Puteți face împreună activități care să fie atât distractive, dar și educative. Spor la joacă!

Activități amuzante pentru zile ploioase: Jocuri senzoriale

”Preșcolarii au nevoie de multe activități fizice, dar și de dezvoltare a abilităților practice. Vă propun jocuri senzoriale care sunt ușor de realizat acasă, cu ce avem la îndemână. Pune într-o cutie mare de plastic fasole, linte, faină, paste nefierte, boabe de porumb nefierte etc. în care adaugi jucării tematice (de ex. animale de fermă în mălai sau animale polare în faină). Mai poți ascunde și bile, dinozauri sau alte miniaturi din plastic.

Provoacă-ți copilul să le găsească. E drept, uneori, joaca lor poate provoca dezordine sau chiar murdări casa, însă beneficiul e mult mai mare decât paguba”, spune Melinda Copaci, psiholog și specialist în terapie prin joc. Mai poți adăuga și apă. Va fi și mai mare deranjul, dar cu atât mai mare distracția.

Pentru a nu face chiar un dezastru, pune sub cutia cu cereale o mușama mare din plastic sau o perdea de baie. Instruiește-ți copilul să se manifeste doar într-un anumit perimetru. Oprește jocul dacă îl încalcă. Locul ales poate fi în bucătărie sau pe balcon (dacă e acoperit).

Treburi casnice

Mulți nu ar trece treaba în gospodărie pe lista activităților amuzante pentru zile ploioase. Totuși, depinde mult cum îi implici pe cei mici în treburile casnice. În bucătărie, ”cei mici pot sorta tacâmuri, caserole și capace. Pot face turnuri din pahare de plastic sau pot tăia legume cu un cotit bont. Copiilor le place la nebunie să fie implicați în treburile casnice, dacă îi motivăm corect și nu folosim sarcinile în gospodărie că mijloc de pedeapsă atunci când fac năzbâtii. De asemenea, pot sorta și împerechea șosete, întinde rufe pe uscător etc.”, sugerează specialistul. Aici găsești o listă cu activitățile potrivite pentru vârsta copilului tău, conform Mariei Montessori.

Citește și: Ghicitori pentru copii de toate vârstele. Așa îi antrenezi mintea copilului

Activități amuzante pentru zile ploioase: Provocări distractive

”Pentru școlari, sunt binevenite provocările, cum ar fi să construiască un turn din lego cu cât mai multe piese, să se costumeze, să facă o harta a casei/apartamentului, să participe la o cursă cu obstacole. De asemenea, activitățile comune, cu restul membrilor familiei pot fi foarte antrenante și distractive. Sunt o mulțime de jocuri de masă ce se pot juca cu întreaga familie. Un timp dedicat cititului pentru toți membri familiei ar fi iar o opțiune bună”, este de părere Melinda Copaci.

Citește și: Idei de activități pentru copiii aflați în izolare. Cum faci ca perioada de stat acasă să fie cât mai plăcută

Listă de activități amuzante pentru zile ploioase                                                       

Casetă Melinda Copaci, psihologși specialist în terapie prin joc, www.soulcare.ro”Alcătuiți împreună cu copilul o listă cu opțiuni sau un borcan cu hârtiuțe pe care sunt scrise idei de jocuri. Stabiliți un anumit timp în care va trage unul sau mai multe bilețele și va face ceea ce scrie pe ele. Copiii au nevoie de structură, le da siguranță. În același timp, vor și să exploreze singuri, să creeze, să facă lucruri care îi relaxează și îi încântă. Activitățile  propuse nu trebuie privite că o “povară”, ci ar trebui să îi placă. De aceea, o ”ședință” comună în care să stabiliți împreună cu el câteva opțiuni plus vreo trei-patru surpriză propuse de părinți ar ajuta. Copilul s-ar putea să fie el însuși atât de interesat, încât să nu aștepte neapărat sugestia adultului, ci să înceapă singur distracția.”

Idei creative de activități amuzante pentru zile ploioase

  • Seară de film cu familia. Alegeți împreună ce vedeți și creați o atmosferă specială. Înainte, puteți prepara gustări, cum ar fi floricele sau biscuiți de casă. Aranjați pături pufoase pe canapeaua unde vă veți cuibări. La sfârșit sau a doua zi, discutați despre filmul văzut. Puteți organiza și jocuri tematice legate de peliculă – de ex. de-a muschetarii. Învățați mai multe despre un anumit domeniu, cum ar fi despre viața peștilor sau despre speciile de peștișori exotici, dacă ați văzut Nemo etc.
  • Competiție de jocuri de masă. Monopoly, Nu te supăra frate, Dixit, dar și Remy, șah sau table pot fi adevărate puncte de atracție atât pentru copii, cât și pentru adulți.
  • Pentru a-i face pe cei mici să citească, aranjează-le un colț special sau chiar un cort din pături unde pot lectura în liniște la lumina unei lămpi de veghe.
  • Creați artă din materiale reciclabile. Puteți folosi recipiente vechi din plastic, capace, tuburi de hârtie igienică etc. Adăugați lipici, hârtie colorată și multă imaginație.
  • Căutare de comori: ascunde prin casă câteva obiecte și dă-le celor mici anumite indicii după care le pot găsi.
  • Petrecere cu dans. Cine a zis ca nu te poți distra foarte bine și acasă? Totuși, nu dați muzica prea tare și atenție la vecini, dacă stați la bloc. Alegeți muzica preferată, costumați-vă de bal și petrecerea poate începe.

Sursa foto: 123rf.com