CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Aciditatea din cafea este determinată folosind scara de măsurare a Ph-ului. Acasă, însă, nu avem la dispoziție un asemenea instrument. Dar, în cazul în care cafeaua pe care o bei îți lasă un gust ușor acru, înțepător, amărui și o senzație de uscăciune ușoară pe cerul gurii, înseamnă că aciditatea din cafea este ridicată.

Cu atât mai mult, dacă te simți balonată după ce bei cafea, trebuie să știi că este puțin mai acidă decât ar trebui. Dacă simți că ai reflux gastric după o cană de cafea fiartă la ibric, în mod cert este o cafea mai acidă. Iar dacă simți nevoia să te duci imediat la toaletă, după o cafea caldă, în mod cert aceasta este mai acidă.  

Ce înseamnă de fapt aciditatea din cafea

În general, o cafea cu un Ph cuprins în 4,5 și 5,1 este considerată o cafea acidă, iar o cafea cu un Ph apropiat de 7 este o cafea cu un gust mai dulceag și mai aromat.

În timpul fierberii, cafeaua eliberează cel puțin 9 tipuri de acizi care contribuie la formarea aromei și la aciditatea din cafea: clorogenic, chinic, acetic, citric, lactic, malic, fosforic, loneleic și palmitic.

Pe înțelesul tuturor, aciditatea cafelei este determinată de modul în care sunt prăjite boabele. Cu cât sunt prăjite mai puțin, cu atât cafeaua este mai acidă. Și cu cât este mai fin măcinată cafeaua cu atât este mai acidă, față de cafeaua măcinată grosier, acasă, la râșnița ta, cu atât este mai puțin acidă.

Cum să reduci aciditatea din cafea

Dacă ai probleme cu digestia după ce bei cafea, însearcă să alegi boabe de cafea arabica de calitate, prăjite mai intens, pe care să le macini acasă când vrei să bei o cafea cu adevărat aromată și mai puțin acidă.

Iată și câteva soluții să reduci aciditatea din cafea

Folosește un filtru de hârtie, chiar dacă fierbi cafeaua la ibric. Toarnă cafeaua în cești prin filtru de hârtie, deoarece acesta reține o parte din grăsimile și acizii cafelei.

Pune un strop de sare în cafea imediat după ce ai fiert-o și las-o să se răcească. Sarea poate atenua senzația de acru a cafelei acide.

Pune un strop de bicarbonat de sodiu, care și el este o sare și poate atenua aciditatea din cafea. Lasă cafeaua să se răcească un pic înainte de a o consuma. Întotdeauna, cafea puțin mai rece este mai puțin acidă decât cafeaua fierbinte.

Pune lapte în cafea, dacă îți place, atunci când ai o cafea mai acrișoară și mai acidă.

Vezi şi cu ce poți înlocui cafeaua!