Sushi sau preparatele cu pește crud sunt un deliciu exotic pentru mulți dintre noi și suntem tentați să le încercăm. Dar există și un grad ridicat de risc.

Orice preparat crud poate conține tot felul de viermi, bacterii și microbi, unii dintre ei destul de periculoși. Este foarte important să consumăm aceste preparate în restaurante acreditate, care inspiră încredere și au surse sigure din care se aprovizionează cu pește crud sau cu fructe de mare.

Viermii, un pericol pe care nu îl poți neglija

În carnea de pește se pot găsi larve de viermi pe care le ingerăm și le oferim, fără să vrem, un mediu propice să se dezvolte. Viermii din genul Diphyllobothrium sunt printre cei mai mari, iar în corpul unei gazde precum omul pot ajunge și la câțiva metri lungime. Dar aceștia sunt mai rari.

Mult mai des se întâlnește în carnea de pește anisakis, un parazit care se găsește aproape în toți peștii de mare, și de la noi, și din import. El poate fi ușor depistat dacă peștele este curățat și filetat imediat după ce a fost pescuit. Dar nu toți vânzătorii de pește crud fac acest lucru, iar peștele plin de viermi ajunge până și în cele mai curate supermarketuri.

Bacteriile periculoase și preparatele cu pește crud

Fie că se aflau deja în carnea peștelui sau în fructele de mare, fie că sunt luate de pe mâinile și ustensilele celor care le prepară, bacteriile ne dau mari bătăi de cap. De la cei mai simpli microbi, care provoacă dureri abdominale și indigestie câteva zile, la stafilococi foarte greu de tratat, trebuie să fim conștienți de riscul pe care îl presupune carnea crudă.

Vibrio, Salmonella, Shigella și Listeria sunt doar câteva dintre bacteriile întâlnite cu o frecvență între 10% și 35% în preparatele din pește crud din America, arată o serie de studii din anii 1980 – 2000. Situația poate fi similară și la noi în țară, doar că în România controalele nu sunt la fel de riguroase.

De asemenea, în fructele de mare se întâlnește cel mai des toxina botulinică precum și stafilococul auriu, dacă nu au fost curățate corect și depozitate în spații frigorifice, la temperaturi apropiate de congelare.

foto: 123rf.com