• Păpădia

Mai puțin cunoscută ca rucola sau baby spinach, păpădia este și ea o opțiune potrivită pentru o salată plină de vitamine. Frunzele de păpădie conțin proteine, chiar mai multe decât spanacul și, în plus, conțin toți aminoacizii esențiali așa că se poate spune despre păpădie că este o proteină completă.

Păpădia este de asemenea și o sursă bună de vitamina A și C, de fier, calciu și potasiu.

  • Hortensia 

Felul în care arată această plantă reprezintă principala calitate care o face atât de populară și de răspândită. Frumusețea ei este comparată cu a altor arbuști cu flori, precum magnolia sau gutuiul japonez, iar rezistența prelungită a florilor este un alt atu care o încadrează în topul preferințelor atunci când vine vorba despre decorarea grădinii.

Însă frumusețea hortensiei vine la pachet și cu ceva mai puțin plăcut și anume că  frunzele și florile ei conțin un derivat de cianură, prin urmare e bine să nu înghiți niciuna din părțile acestei plante.   

Mai mult, persoanele mai sensibile pot dezvolta dermatite doar îngrijind hortensiile, prin urmare trebuie urmate câteva reguli de îngrijire atunci când ai în curte o hortensie.

  • Gardenia

Gardenia, alături de iasomie sau levănțică este un sedativ natural. Planta emană un parfum cu efect sedativ care ajută corpul să se relaxeze și induce stare de somn.

Așa că, dacă ai probleme cu somnul, nu mai trebuie să mai iei pastile sau să asculți muzică relaxantă înainte de culcare, ai nevoie doar de o gardenie înflorită.

  • Frăsinelul

 Acestă plantă este întâlnită în mare parte în zona Transilvaniei și  supranumită și floarea de foc datorită uleiurilor volatile cu miros de lămâie pe care le secretă. În nopțile calde de vară, emisia acestor uleiuri poate fi atât de intensă încât dacă apropii un băț de chibrit de plantă aceasta poate lua foc pentru câteva secunde fără a fi însă afectată.

Prin urmare, contactul pielii cu oricare parte a acestei plante urmat de expunerea la soare poate provoca arsuri grave.

  • Leandrul

Aceasta este o plantă ornamentală, des întâlnită în casele românilor. Este ușor de îngrijit, nu e pretențioasă și amintește de grădinile de pe țărmul Mediteranei.

Ce e cunoscut însă mai puțin este faptul că leandrul este printre cele mai otrăvitoare plante de grădină cultivate în mod obișnuit. Oricare dintre părțile sale, înghiţite, pot provoca stop cardiac sau daune creierului.  Până și fumul pe care-l degajă leandrul dacă e aruncat în foc este otrăvitor.

  • Bambusul

Bambusul este o plantă de origine asiatică des întâlnită și în casele românilor, pentru că se spune că poartă noroc și în plus adaugă un aer exotic unei locuințe.

Însă pe lângă aceste lucruri,  bambusul este și un adevărat purificator de aer. Eliberează cu 30% mai mult oxigen în atmosferă și absoarbe mai mult dioxid de carbon în comparație cu alte plante.  

Un alt lucru interesant despre bambus este că în mediul său natural, acesta crește foarte rapid, pâna la 1 m pe zi.   

  • Agava

Aceasta este o plantă originară din Mexic și este apreciată nu doar pentru că este foarte ușor de îngrijit dar și pentru calitățile sale decorative. Agava este înrudită cu Aloe Vera și, la fel ca aceasta, are frunzele îngroșate și cărnoase, fiind dispuse în formă de rozetă.

Ce este foarte interesant este faptul că această plantă este monocarpică, adică înflorește o singură dată între 10 și 30 de ani și imediat după înflorire planta moare, nu înainte de a forma la baza sa mulți lăstari care vor perpetua specia.

  • Mimosa pudica

Este o plantă de origine tropicală dar care poate fi crescută fără probleme în casă sau în grădină. Este puțin mai greu de întreținut pentru că are nevoie de mult soare și trebuie udată cu măsură, însă merită efortul pentru calitățile sale ciudate.

Frunzele sale sunt asemănătoare cu feriga și se strâng dacă sunt atinse, însă își revin de obicei după câteva minute.

Indiferent de ciudățeniile sale, lumea vegetală are însă beneficii nenumărate de care fiecare dintre noi se poate bucura fără prea mult efort. Natura e o sursă inepuizabilă de energie, iar ca să o accesăm nu e nevoie decât de puțină răbdare și curiozitate.

Surse foto: Shutterstock