Poveștile ne învață despre dragostea romantică. Prințesa e salvată, apoi urmează căsătoria. Cei doi trăiesc fericiți până la adânci bătrânețe. Totuși, în viața reală, o relație are nevoie de mai mult decât de scânteia inițială.

Psihologul îți dezvăluie care sunt cele mai importante trăsături într-o relație. Ai nevoie de ele pentru a avea succes în acest domeniu.

 ”Ar fi util ca ambii parteneri să aibă valori comune, un stil de viață similar, deprinderi asemănătoare pentru a întreține o comunicare sinceră și reală, dorința de a se cunoaște, de a se înțelege, accepta și sprijini unul pe celălalt, să existe admirație și respect reciproc. Aceștia ar constitui stâlpii unei relații pe termen lung”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Trăsături importante într-o relație: Iubirea de sine

Ai putea crede că un lucru important într-o relație este dragostea pentru celălalt și ai dreptate. Totuși, iubirea de sine este și ea un element de bază al unei căsnicii fericite. Mulți o asociem cu egoismul, dar nu este așa. Persoanele care au primit afecțiune de la părinți în copilărie se simt demne de a fi prețuite și reușesc mai bine să-și construiască o legătură fericită cu partenerul.

Dacă nu știi cum să te iubești pe tine însăți, cum vei ști să iubești pe altcineva? Prețuirea de sine înseamnă să fii blândă și înțelegătoare cu tine. Totodată, vei arăta aceste calități celor din jur. Vei reuși mai ușor să ierți și să accepți defectele celorlalți. Totodată, vei fi mai sigură pe tine în cuplu, vei alege mai bine partenerul și nu-l vei pune inutil la încercare prin capricii.

Respectul și încrederea

Printre cele mai importante trăsături într-o relație se află respectul și încrederea.  Fără respect, nu poate exista o relație fericită. Nu poți aștepta și da iubire unei persoane pe care nu o stimezi. Totodată, este bine să-i accepți preferințele și individualitatea. Încrederea este un ingredient absolut necesar. Astfel, nu vor exista suspiciuni, nervi, căutat în geantă și în căsuța de email. În cuplul vostru, nu vor exista gelozie nejustificată și de certuri inutile. Fiecare va fi sincer cu celălalt pentru că va ști că are pe cine să se bazeze.

Citește și: 5 moduri de a-ți exprima iubirea în cuplu

Trăsături importante într-o relație: Comunicarea sinceră

O relație se bazează pe comunicare. Poate că există o atracție fizică irezistibilă, iar misterul de la început poate fi cuceritor. Totuși, pe măsură ce legătura avansează, cei doi ar trebui să se deschidă unul altuia, să-și împărtășească trecutul, ideile și speranțele de viitor. Bineînțeles, în ce privește foștii iubiți, nu e cazul să minți, dar nici să dai mai multe amănunte decât este necesar. Atunci când există probleme în cuplu, lucruri cu care nu ești de acord, trebuie să le aduci în discuție. Astfel, puteți ajunge la soluții care să vă surâdă amândurora.

Citește și: Cât contează atracția sexuală într-o relație

Hotărârea de a continua

Iubirea este un lucru important, dar e nevoie de mai multe trăsături importante într-o relație. Este nevoie și de dragostea pasională, dar și de dorința de a te sacrifica pentru binele celuilalt. Poți trece mai ușor peste problemele care apar dacă îți dorești cu adevărat să rămâi alături de partener. Hotărârea de a rămâne împreună vă poate ajuta să treceți peste hopurile care apar. Atunci când veți ajunge într-o situație de criză, primul lucru la care vă veți gândi nu va fi despărțirea, ci veți încerca să găsiți o soluție.

Citește și: 10 efecte negative pe care le are un divorț asupra copiilor

Trăsături importante într-o relație: Abilitatea de a face compromis

”Pe termen scurt, atracția fizică sau contrastele intelectuale și sociale pot hrăni iubirea, însă, pe termen lung, apar conflicte puternice dacă partenerii au valori și stiluri de viată diferite, pentru că vor avea și obiective și priorități contrarii.

Chiar și așa, dacă există o comunicare foarte bună și sinceră, cei doi pot găsi soluții de compromis și pot „negocia” diferite aranjamente ale relației, pentru a nu-l pune pe celălalt într-o situație proastă, care să erodeze dragostea. De exemplu, ei pot continua să facă multe lucruri singuri și să aibă în comun o parte mai mică din timpul lor.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

În cazul în care e vorba de contrarii care se atrag, ar fi util ca partenerii să realizeze dacă asta își doresc pe termen lung. Ar fi bine să vadă și dacă nu cumva își pierd vremea și energia pentru a încerca să mențină o relație care nu se poate susține pe termen lung, în detrimentul altor posibile variante, mult mai potrivite pentru fiecare. Ca de obicei, nu există o soluție universală pentru toată lumea. Fiecare cuplu poate ajunge prin explorare la o concluzie proprie,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com