CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cumpără plantele aromatice precum mărarul, oregano sau cimbru, salvie sau mentă în cantități mai mari, dacă le găsești proaspete în piață. Și descoperă mai jos diferite metode de a le conserva pentru iarnă.

Verdețurile aromate își pierd parfumul dacă le ții la uscat și apoi le mărunțești și le păstrezi în punguțe de hârtie. Este una dintre cele mai simple metode de conservare, dar aroma și gustul lor vor fi mai fade.

1.Ierburi dulci și miere

Frunzele de mentă și de salvie, bine spălate și uscate, pot fi puse într-un borcănel cu miere pentru ceaiurile pe care le bei iarna. Mierea cu mentă sau cu salvie este deosebit de bună și te ajută să te recuperezi mai ușor după o gripă zdravănă.

2.Verdețuri cu unt

Toacă mărunt plantele aromatice precum pătrunjel, mărar, leuștean și chiar codițe proaspete de ceapă sau usturoi verde. Topește unt și amestecă verdețurile cu untul cald, apoi toarnă amestecul în forme pentru gheață. Păstrează-le la congelator și folosește două, trei cuburi de unt aromat când gătești.

3.Pregătește sare aromată

Toacă mărunt mai multe verdețuri preferate, lasă-le să se usuce în aer liber, la umbră, pe o coală de hârtie, într-un loc unde nu ajunge praful. Apoi amestecă ierburile bine uscate cu sare de mină. Este recomandată sarea de mină deoarece nu atrage umezeala la fel de mult precum sarea de mare. Folosește sarea aromată la gătit, la cartofi prăjiți, la piure și la orice marinată pentru carnea de porc sau de pasăre.

4.Crenguțe din plantele aromatice în oțet

Pregătește o sticlă mai mică din sticlă închisă la culoare. Pune în ea crenguțe de pătrunjel, oregano sau cimbru și toarnă oțet. Lasă sticla la lumină, pe geam, timp de două săptămâni, apoi folosește oțetul aromat la diverse sosuri și marinate. Poate fi păstrat la frigider 3 luni.

5.Punguțe cu verdețuri la congelator

Dacă îți ia prea mult timp să pregătești sare sau oțet cu plante aromatice, atunci le poți conserva la congelator. Nu trebuie decât să le speli bine, să le lași să se usuce și apoi să le pui în cutiuțe sau punguțe mici de plastic. Vor rezista la congelator cel puțin un an.

6.Ulei aromat cu verdețuri

Combină o mână de verdețuri aromate pe gustul tău, cum ar fi pătrunjel, cimbru, busuioc și rozmarin, zdrobește-le în mojarul de marmură și adaugă-le într-un borcan cu ulei de măsline. Borcanul este bine să fie închis la culoare și să aibă un capac care se închide ermetic. Ține borcanul într-un loc răcoros și folosește uleiul în decurs de o lună.

7.Vin cu ierburi aromatice

Așa cum faci oțet cu verdețuri, poți pregăti și o cantitate mică de vin roșu și tare cu ierburi. Poți folosi plantele aromatice proaspete, bine spălate și uscate. Pune-le în 500 ml de vin, într-o sticlă cu dop etanș. Păstrează sticla în frigider și poți folosi vinul în care ai infuzat plantele aromatice pentru sos de friptură și marinate. Dacă vrei să îl păstrezi mai multe luni, trebuie să îl pui în tăvile pentru gheață la congelator.