Cele mai bune soluții să îți cureți dinții fără pastă de dinți sunt chiar eficiente. Implică ingrediente simple pe care mai toți le avem în casă. Iar dacă ești în călătorie, le poți avea prin bagaje, fără să știi cât de bune sunt pentru dantura ta!

Un măr și ață dentară

Cum albești dinții prin metode naturale: mănâncă mere. Detaliu: gură de femeie care mușcă dintr-un măr verde
Cum albești dinții prin metode naturale: mănâncă mere

Una dintre cele mai bune soluții să cureți dinții este să mănânci un măr la 20 de minute după masă. Apoi să îți cureți dantura cu ața dentară, pentru a îndepărta micile resturi de carne sau pâine care pot rămâne în spațiile dintre dinți.

Chiar dacă nu ai ața dentară la tine, mărul va ajuta dantura să rămână cât mai curată, până când reușești să cumperi pastă de dinți. Acidul din mere neutralizează acizii grași din carne sau mezeluri, neutralizează acțiunea glucidelor, albește dantura și îți împrospătează respirația.

Felii de lămâie sau portocale să cureți dinții

mănânci o portocală în fiecare zi

În cazul în care ești la restaurant, pe tren sau la un hotel unde nu ai pastă de dinți, folosește câteva felii de lămâie să îți dureți dantura (bineînțeles într-un loc discret, cum ar fi toaleta, nu în văzul tuturor!). După masă, taie câteva felii de citrice, lămâi sau portocale și folosește-le pentru a curăța dinții temeinic.

Acidul citric are rol de igienizare, curățare, albire și de combatere a bacteriilor. El este totodată un bun antiinflamator pentru gingii. La final, dacă ai ață dentară, folosește-o să cureți mai bine spațiile dintre dinți unde apare placa bacteriană.

Periuță de dinți și sare

Cât de periculos este antiaglomerantul din sare

Nu este nicio tragedie dacă s-a terminat pasta de dinți și magazinele din jur sunt închise! Poți curăța dinții folosind periuța de dinți și puțină sare. Granulele de sare intră în spațiile interdentare, elimină o bună parte din bacterii, combat flora microbiană și albesc dinții. Mai mult decât atât, sarea face un masaj excelent pentru gingii și acestea se păstrează mai puternice și sănătoase. Ba chiar este indicat să folosești masajul cu sare pentru gingii și dantură o dată pe săptămână, chiar dacă te speli zilnic cu pastă de dinți.

Bicarbonat de sodiu

Dacă sarea este mai puțin plăcută, folosește bicarbonatul de sodiu care are un gust neutru. Înmoaie periuța de dinți în apă fierbinte, presară bicarbonat și curăță bine dinții. Poți adăuga și o picătură de ulei de mentă sau de salvie.

Bicarbonatul distruge o bună parte din microsporii de ciuperci care atacă limba și cavitatea orală, neutralizează multe bacterii, neutralizează mirosul neplăcut de ceapă sau de mezeluri și împrospătează respirația. În plus, dacă îl folosești regulat, de 2 – 3 ori pe săptămână, bicarbonatul previne depunerile de tartru, la fel ca și sarea.

Apă oxigenată

Dacă ai rămas fără pastă de dinți, dar ai apă oxigenată în casă, o poți folosi pentru curățarea danturii. Înmoaie periuța de dinți în apa oxigenată și curăță dinții. Apoi clătește imediat cu apă rece. Repetă acest lucru până când simți că gingiile și dinți sunt curați.

Apa oxigenată sau peroxidul de oxigen este un foarte bun și eficient dezinfectant, cu rol antimicrobian, antibacterian și antiinflamator.

Ea este indicată și pentru clătirea gurii după ce te speli pe dinți fie cu sare, cu bicarbonat sau cu pastă de dinți. Ea poate vindeca iritațiile minore ale gingiilor și este recomandată în caz de gingivite și paradontoză. Dar nu uita că apa oxigenată nu trebuie înghițită!

Ulei de cocos

Clătește bine gura cu apă rece, și apoi încearcă să cureți dinții cu periuța pe care pui câteva picături de ulei de cocos. Acesta este recunoscut pentru proprietățile lui antibacteriene și antimicrobiene. De asemenea, acționează ca un antiinflamator pentru gingiile sensibile.

Uleiul de cocos are un parfum plăcut și este folosit adesea în Asia pentru a curăța dantura. Poate fi combinat cu bicarbonat de sodiu pentru un efect mai puternic și de albire a dinților.

Uleiuri esențiale

3 utilizări mai puțin cunoscute ale uleiului de mentă

Există câteva uleiuri esențiale foarte plăcute pentru igiena orală. Poți folosi ulei esențial de mentă, de portocale, de lămâie, de cuișoare sau de vanilie. Înmoaie periuța de dinți în apă fierbinte, adaugă 2 – 3 picături de ulei esențial și curăță bine dinții. La final, folosește și ață dentară pentru a curăța bine ultimele resturi dintre dinți.

Uleiurile esențiale calmează gingiile iritate, igienizează cavitatea bucală și împrospătează respirația. Le poți folosi și după ce îți cureți dinții cu pasta de dinți. Sunt chiar mai bune decât o pastă de dinți obișnuită, iar aroma lor plăcută persistă mai mult decât aroma pastelor de dinți.