Unele soiuri de varză sunt mai aromate, altele sunt mai dulci, altele mai acrișoare. Altele sunt iubite pentru culoarea lor deosebită și pentru calitățile nutritive, așa cum este varza roșie.

Au apărut și în magazinele noastre tot mai multe soiuri de varză populare în Occident, în Asia sau America. Iată cum să le deosebești și la ce rețete să le folosești!

Varza albă

Frunzele-de-varză-calmează-durerile

Cea mai populară din România, varza albă are la exterior frunze de un verde deschis la culoare și un miez compact de frunze albe. Cele mai apreciate soiuri sunt cele din județul Buzău, unde varza are frunze subțiri și este foarte bună pentru murat.

Varza albă nu mai are nevoie de nicio recomandare. Este foarte iubită pentru gustul ei dulceag, pentru frunzele crocante și aroma bogată. Pe de altă parte, varza albă este apreciată pentru concentrația mare de acid folic, vitamina C, vitamina A, dar mai ales vitamina K și antioxidanți puternici.

Varza albă se folosește în diverse rețete, de la supă, mâncăruri scăzute la cuptor, la plăcinte și renumitele sarmale. Este delicioasă în salate de crudități și merge de minune cu tipuri de carne mai grasă.

Varza roșie

varza rosie intreaga si sectiune pe sfert

Este o legumă foarte sănătoasă, savuroasă și aspectuoasă datorită culorii ei vii. Este numită varza roșie, dar în realitate culoarea ei este mai degrabă magenta sau mov. Când este gătită capătă o nuanță violacee, iar dacă este stropită cu zeamă de lămâie devine albastră.

Varza roșie este la fel de gustoasă și plină de vitamine ca și varza albă. În plus, are o concentrație mai mare de antociani care încetinesc procesele de îmbătrânire ale organismului.

Varza roșie se folosește adesea în salate pentru culoarea ei frumoasă, dar poate fi adăugată în supa de varză albă, în garniturile cu legume la cuptor sau poate fi murată.

Varza Napa

Cunoscută și sub numele de varză chinezească, varza Napa este îndrăgită în America și în Asia. Are o formă lunguiață și frunze verzi cu nervuri groase și albe. În bucătăria asiatică, varza Napa este folosită pentru supe, pentru tocănițe și pentru garniturile de legume prăjite la wok.

Are o aromă mai delicată decât varza albă și un gust proaspăt, ușor piperat, foarte apreciat în salate. Ca și varza albă, aceasta este acrită în saramură pentru a pregăti celebrul kimchi chinezesc.

Varza Savoy

Este recunoscută imediat după căpățâna ei rotundă, mult mai mică decât a verzei albe, și mai ales după frunzele creponate sau ondulate. În plus, frunzele acestei verze sunt mai puțin compacte decât la soiul comun de varză albă.

Varza Savoy este apreciată mai ales în Marea Britanie, în Franța sau în Italia datorită gustului mult mai dulceag și datorită texturii fragede a frunzelor, care sunt mai moi decât la soiurile de varză roșie sau albă. Se consumă mai des la salate, iar frunzele ei pot fi folosite pe post de tortilla pentru a înfășura umplutura din carne tocată sau diverse legume și orez.

Varza Kale

cultura-de-varza-kale

Este unul dintre acele soiuri de varză la care frunzele cresc libere pe o tulpină mai groasă, fără să formeze ”căpățâna” obișnuită rotundă.

Frunzele de varză Kale sunt mai tari și mai crocante și nu se consumă crude. Nu este o varză din care să faci salată. În schimb, ele sunt foarte gustoase când sunt gătite, călite în tigaie sau la cuptor, cu diverse legume și cărnuri.

Varza Kale are un conținut mai ridicat de vitamina K și A decât varza albă și este apreciată pentru aroma ei când este gătită.

Varza Pak choi

Acest tip de varză are frunze lungi care cresc pe o tulpină lunguiață și crocantă care, de obicei, este îndepărtată. Se consumă frunzele care se gătesc de obicei în ulei, se pot căli în tigaie sau se pot înăbuși pentru a păstra mai bine vitaminele și substanțele benefice din această legumă.

Cu cât este mai fragedă, cu atât este mai bună. Se recomandă adesea baby Pak choi în diverse rețețe cu legume călite la tigaie.

Varza de Bruxelles

tulpina cu mici verze de Bruxelles
tulpina cu mici verze de Bruxelles

Multe gospodine adoră micile verze de Bruxelles pentru că se gătesc rapid și au un gust dulceag. De obicei se taie în jumătăți și se călesc în tigaie sau se adaugă în diverse garnituri de legume la cuptor. Se pot face și înăbușite cu bacon, un deliciu în bucătăria britanică.

Dacă găsești să cumperi varză de Bruxelles cu tot cu tulpină, ea se păstrează câteva săptămâni în frigider. Dacă găsești micile verze împachetate fără tulpină, trebuie să le gătești în cel mult 2 – 3 zile.