Cuprins
Pe străzi, prin parcuri sau în propria grădină este o încântare să admiri primii copăcei înfloriți primăvara devreme. Chiar dacă nopțile sunt încă reci în luna martie, dacă zilele sunt însorite vom vedea pomi și arbuști care înfloresc primii în luna martie. Iată un top al celor mai îndrăgiți la noi în țară.
Zarzărul
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/flori-albe-de-zarzar.jpg)
Primul, dar absolut primul copăcel înflorit primăvara este zarzărul sau caisul sălbatic, cum i se mai spune în unele regiuni. Zarzărul este foarte rezistent la frig și se grăbește să înflorească din primele zile de martie. În zonele în care iarna este mult mai blândă putem vedea flori de zarzăr în ultima decadă a lunii februarie.
Numele științific al zarzărului este Armeniaca vulgaris sau Prunus armeniaca. Deseori se confundă cu corcodușul, care face flori asemănătoare și înflorește și el printre pomii din martie.
Zarzărul este un pomișor foarte rezistent la frig, creste din sâmbure și reprezintă o bună bază de altoi pentru caiși, piersici sau pruni. El crește spontan în zona de câmpie și de deal, la marginea pădurilor și livezilor, la marginea șoselelor. Poate fi folosit drept gard viu cu port înalt sau poate fi cultivat pentru fructele lui acrișoare.
Florile de zarzăr sunt solitare, câte una singură la fiecare mugure, de culoare albă sau roz palid, și au un parfum plăcut. Ele constituie una dintre cele mai importante surse de hrană pentru albine și bondari primăvara devreme.
Corcodușul
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/flori-de-corcodus-2-1024x681.jpg)
Este un pom fructifer foarte popular la noi în țară, confundat adesea cu zarzărul. Numele lui științific este Prunus cerasifera. Corcodușul este frecvent întâlnit în zonele calde ale țării, în câmpie și în zona colinară din vest și din sud.
Corcodușul crește spontan din sâmbure și este o bază bună de portaltoi pentru pruni, caiși, piersici sau migdali.
Florile de corcoduș înfloresc încă din martie, au culoarea albă sau roz și sunt solitare sau cel mult două dintr-un singur mugure. Fiecare floare are câte cinci petale și seamănă destul de bine cu florile de zarzăr, dar sunt mai mici și mai dese.
Forsythia sau cuișoarele galbene
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/flori-galbene-de-forsythia-sau-cuisoare.jpg)
Printre cei mai frumoși arbuști decorativi care înfloresc primii în luna martie se numără cuișoarele sau forsythia. Florile au câte patru petale și sunt galbene, foarte atrăgătoare pentru albine și fluturi.
Dacă iarna este blândă, forsythia poate înflori de la finalul lunii februarie. Este un arbust decorativ des întâlnit prin parcuri și grădini. Florile apar înaintea frunzelor și sunt apreciate pentru culoarea lor de un galben viu, strălucitor.
Adus din Asia, forsythia s-a adaptat foarte bine în climatul temperat din Europa. Este un arbust rezistent la frig și la secetă, dar florile lui trăiesc doar 2 – 3 săptămâni în luna martie.
Magnolia
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/flori-roz-de-magnolia-1024x731.jpg)
Florile spectaculoase de magnolii sunt recunoscute ușor și sunt așteptate cu nerăbdare de iubitorii acestui copac încă din luna martie. Familia magnoliei cuprinde zeci de varietăți cu flori albe, roz, violacee, galbene sau crem, cu o corolă simplă din cinci petale sau corole bogate, cu mai multe rânduri de petale.
Magnolia vine din Asia, iar unele specii sunt native din America și Indiile de vest. Este un arbore străvechi, milenar, care a existat cu mult timp înainte de apariția albinelor. Se presupune că acest arbore a dezvoltat flori tocmai pentru a încuraja primii lui polenizatori și anume bondarii.
Magnolia este foarte rezistentă la ger și la secetă, înflorește primăvara devreme și nu are nevoie de prea multe îngrijiri, doar apă în cantități moderate și compost care se pune la rădăcină toamna târziu.
Părul
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/flori-de-par-1024x1024.jpeg)
Cultivarea părului se face încă din Antichitate, iar romanii cunoșteau deja câteva zeci de soiuri de păr. Acest pom fructifer a fost adus din Asia Mică, din zonele riverane Mării Caspice, dar s-a adaptat destul de bine și în zonele colinare și de deal de la noi. Părul este foarte apreciat pentru fructele lui dulci, parfumate și pline de vitamine.
Florile de păr sunt albe, cu cinci petale, de mărimea unei monede de 50 de bani. Ele au codițe lungi și sunt grupate în buchete. Dacă vremea este caldă, multe soiuri de peri pot înflori în a doua jumătate a lunii martie, iar fructele pot fi culese încă din iulie.
Există soiuri de păr de vară, care se culeg în iulie-august, și soiuri de păr de toamnă, care se culeg în septembrie – octombrie.
Cireșul japonez
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/flori-de-cires-japonez.jpeg)
Este o adevărată splendoare, încărcat de flori roz, mari și foarte rezistente la frig. Cireșul japonez este cultivat în special pentru florile lui decorative. Este un pom care înflorește atât de abundent, încât crengile abia se mai văd printre buchetele mari de flori roz.
Cireșul japonez are zeci de varietăți decorative, unele cu flori simple, altele cu flori bătute, iar culoarea florilor poate varia de la roz palid la nuanțe aprinse de roz. În zonele mai calde ale țării, cireșul japonez înflorește în a doua jumătate a lunii martie, iar în zonele mai reci în perioada aprilie – mai.
Mărul
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/mar-inflorit.jpg)
Este un pom fructifer foarte popular și răspândit peste tot în țara noastră, inclusiv în zonele cu dealuri înalte. Dar cel mai bine crește mărul (malus domestica) în zonele colinare mai calde, unde temperatura medie anuală este cuprinsă între 8 – 11 grade Celsius.
Unele specii de măr văratice încep să înflorească din luna martie, dacă temperaturile trec de 8 grade Celsius și vin zile însorite.
Florile de măr pot avea nuanțe diferite în funcție de soi, unele sunt albe, altele sunt albe cu nuanțe roz pe partea inferioară, iar altele sunt roz. Ele au câte cinci petale rotunde și au mărimea unei monede de 50 de bani.
foto: Pexels.com