Cuprins
Combinațiile inteligente de alimente sunt o modalitate excelentă de a completa o dietă echilibrată. Sunt câteva perechi de alimente care își îmbină perfect gustul și aroma, dar care își sporesc și puterile vindecătoare, astfel că ele susțin imunitatea organismului mult mai bine decât dacă ar fi consumate separat.
Merele și untul de arahide
Fructele sunt cea mai bună gustare sănătoasă, dar dulceața fructozei naturale poate avea un impact negativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Un măr pe stomacul gol se va comporta foarte diferit în corpul nostru – și va avea un impact mult mai mare asupra zahărului din sânge – decât dacă ar fi consumat după masă sau dacă este asociat cu unt de arahide, care conține proteine și grăsimi sănătoase.
Morcovii și avocado
Un studiu recent realizat la Universitatea din Ohio a subliniat că avocado și morcovii reprezintă una dintre acele perechi de alimente la care nici nu te gândești, dar este un parteneriat câștigător pentru imunitatea ta; grăsimile sănătoase din avocado ajută corpul să rețiună de 12 ori mai multă vitamina A din morcovi decât dacă ai mânca morcovii singuri. Vitamina A și betacarotenul ne ajută să luptăm împotriva bolilor și infecțiilor și stimulează vederea.
Broccoli și uleiul de in
Cele mai multe vitamine de care avem nevoie sunt solubile în grăsimi, ceea ce înseamnă că trebuie să le combinăm cu grăsimi sănătoase pentru ca sănătatea noastră să aibă de câștigat. Broccoli gătit la aburi conține vitaminele A, C și K și ar putea fi servit în mod clasic cu un pește gras, pentru a absorbi mai bine aceste vitamine. Dacă nu ai pește la masă, poți stropi broccoli cu ulei de măsline, dar și mai bun este uleiul din semințe de in care este o sursă excelentă de acizi grași Omega-3.
Usturoiul și lămâia
Cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă arată că usturoiul și sucul de lămâie, ambele cunoscute ca având efecte de scădere a colesterolului, au un impact mai puternic atunci când sunt combinate, decât atunci când sunt consumate separat. Participanții la un studiu care au consumat această combinație au avut un nivel al colesterolului LDL mai scăzut și tensiunea arterială mult mai echilibrată.
Ouăle fierte tari și salatele de legume
Cercetătorii americani ne sfătuiesc să combinăm ouă fierte tari împreună cu spanac fraged, roșii, morcovi mărunțiți și salată. Participanții la un studiu care au servit aceste perechi de alimente au avut un aport de carotenoizi mai mare de trei până la nouă ori. Cu cât este mai colorată salata, cu atât este mai benefică în combinație cu ouăle fierte și împreună susțin sistemul nostru imunitar, puterea organismului și sănătatea ochilor.
Ficatul și roșiile
Nu toată lumea iubește ficatul, dar acest aliment foarte nutritiv ne oferă un procent ridicat de vitamina B12 și fier, care stimulează producția de celulele sanguine. Roșiile sunt bogate în vitamina C, care va ajuta la absorbția mai bună a fierului. Când vrei să gătești ficăței la tigaie, după ce se înmoaie bine ficățeii și capătă gust foarte bun, adaugă câteva roșii decojite sau suc de roșii și multă verdeață!
Ceapă, fasole și usturoi
Consumă cât mai des boabe de fasole gătite cu ceapă și usturoi. Zincul și fierul care se regăsesc în aceste legume se absorb mult mai bine în organism, datorită vitaminelor pe care le conțin ceapa și usturoiul. Cele trei ingrediente împreună pot sta la baza unei salate delicioase, cu multă verdeață și lămâie, pentru un prânz sățios.