Cafeaua frappe a fost inventată în Grecia! Cine nu a băut măcar o dată un greek frappe în vacanța lui pe meleaguri eline?! Grecii sunt îndrăgostiți de cafeaua lor frappe, mulți dintre ei nici nu mai consumă cafea la ibric sau expresso ci doar caffe frappe sau greek frappe.
Bogată în spumă, aromată, dulce și mai ales răcoritoare, cafeaua frappe a devenit un simbol al verilor grecești, al teraselor la malul mării, al timpului liber și al relaxării. Încă din anii 1980 ea devenea un simbol al vacanțelor în Grecia și un simbol al culturii de stradă, fiind un element care definește stilul dolce far niente al grecilor, adună oamenii la terasă și îi îndeamnă să se bucure de viața în comunitate. Cu toate că freddo expresso, o altă invenție grecească, a devenit popular și se consumă adesea vara la terase, cafeaua frappe rămâne cea mai îndrăgită și cea mai consumată băutură pe bază de cafea din Grecia.
Cum a fost inventată!
Dacă multe rețete de băuturi și delicatese sunt contestate și nu se știe prea bine cine le-a inventat, cafeaua frappe are un părinte recunoscut în industria cafelei și anume pe grecul Dimitris Vakondios.
În anul 1957, Dimitris Vakondios se afla la Târgul Internațional de la Salonic ca reprezentant al companiei elvețiene Nestlé. La vremea respectivă, Nestlé dorea să lanseze o băutură instant pentru copii, pe bază de ciocolată, care se putea face ușor într-un shaker.
Luând o pauză, Vakondios a încercat să își facă o cafea, dar nu găsea apă caldă la târg. Așa că a folosit apă rece și gheață, cafea instant și shaker-ul din dotarea standului. Drept urmare, a obținut o cafea instant spumoasă, delicată, aromată și răcoritoare. Aceasta a devenit imediat preferata grecilor în lunile lungi de vară fierbinte, iar acum cafeaua frappe este băutura națională din Grecia, consumată la orice oră din zi și din noapte.
Cum beau grecii frappe
Cafeaua frappe și-a luat numele oficial și a devenit băutura națională din cafea a Greciei moderne în jurul anului 1979. Deși cuvântul frappe provine din cuvântul francez care înseamnă „agitat”, invenția greacă nu are nimic în comun cu băutura franceză produsă într-un shaker, care conține lapte sau suc de fructe în loc de cafea.
Frappe-ul grecesc este disponibil în trei variante, determinate de cantitatea de zahăr adăugată. Acestea sunt: glykós (dulce – două lingurițe de cafea și patru lingurițe de zahăr); métrios (mediu – două lingurițe de cafea și două lingurițe de zahăr); și skétos (simplu – două lingurițe de cafea fără zahăr).
Toate cele trei variante pot fi servite cu sau fără lapte. Uneori, frappe este servit doar cu lapte, variantă întâlnită mai des în Cipru. Cafeaua frappe mai poate fi aromată cu lichioruri, cu sirop de ciocolată sau cu o bilă de înghețată de vanilie în loc de lapte.
Cum se face un greek frappe autentic
Modul de preparare este foarte ușor și este preferat de către cei care beau de obicei ness sau cafea instant, decât cafea boabe.
Cafeaua frappe poate fi făcută cu un shaker de cocktail sau cu un mixer de mână. Se pun una sau două lingurițe de cafea instant (ness) într-un recipient înalt, se adaugă zahăr după gust și foarte puțină apă se amestecă pentru a forma o spumă maronie, care se toarnă într-un pahar înalt. La aceasta, se adaugă apă rece și cuburi de gheață și, dacă doriți, lapte – de obicei spumă de lapte. Cafeaua se servește cu un pai.