Tigaia sau tuciul din fontă

Vasele de gătit din fontă de bună calitate sunt apreciate de toate gospodinele. Acestea, însă, trebuie îngrijite cu atenție și spălate doar cu detergenți lichizi de vase diluați cu multă apă. Oricât de arse ți s-ar părea, nu trebuie să le cureți cu oțet sau cu alte prafuri de curțat acide. Oțetul distruge stratul superficial de grăsime care protejează fonta și tigaia ta va începe să ruginească.

Fierul de călcat

Este adevărat că pe talpa fierului de călcat se adună sare și calcar din apă, dacă este un fier cu aburi. Dar nu trebuie să pui niciodată oțet în recipientul pentru apă în speranța că acesta va dizolva depunerile de piatră. Oțetul poate distruge materialele din care este făcut fierul, și anume părțile metalice. Folosește mai bine apă distilată, ca să nu se mai depună piatra!

Blatul de granit din bucătărie

Dacă ai blat de granit sau din marmură la bucătărie, ai grijă să nu folosești niciodată un acid pentru a-l curăța, nici măcar oțet. Acesta pătează și lasă urme permanente, care nu mai pot fi reparate.

Cuțitele din oțel nu le cureți cu oțet

Ai grijă să nu cureți cu oțet cuțitele din oțel, pentru că acidul le înnegrește. Dacă vrei să rămână curate și strălucitoare ca la început, folosește doar detergent lichid.

Tăvile din aluminiu

Fiecare avem prin bucătărie tăvi și forme ușoare din aluminiu pentru blaturi și checuri. În timp, aluminiul prinde o culoare neplăcută, maronie, de la grăsimea arsă. Dar oțetul nu este o soluție să le cureți, pentru că va lăsa pete urâte în urma lui, fiind foarte acid.

Parchetul din lemn

Chiar dacă ne place să folosim puțin oțet pentru a clăti covoarele, după ce le curățăm de pete, nu putem folosi oțetul și pentru parchetul din lemn, cu atât mai mult dacă este dat cu ceară. Oțetul distruge lemnul și distruge stratul superficial de lac și ceară care îl protejează.

Mașina de spălat

Unii spun că e bine să pui oțet în compartimentul pentru balsam, ca să cureți mai bine hainele la spălat. Dar oțetul poate afecta garniturile de cauciuc și tamburul din inox al mașinii de spălat. Este mult mai bine să nu îl folosești niciodată în mașină.

sursa foto: 123rf.com