Untul bun, de calitate, în care nu s-au adăugat cine știe ce grăsimi vegetale dubioase, conservanți și arome artificiale, are beneficiile lui pentru organism și nu trebuie ocolit. Trebuie doar consumat cu măsură, chiar dacă ești la dietă! Iată de ce untul e mai sănătos decât știam.

1. Sursă naturală de lecitină

Surprinzător, dar untul conține un procent important de lecitină care, nu doar că ajută memoria, dar ajută foarte mult metabolismul și mai ales asimilarea grăsimilor. Astfel că cea mai mare parte a acizilor grași din unt sunt transformați imediat în energie și nu rămân în sânge. Consumat moderat, la distanță de câteva zile, untul nu presupune niciun pericol pentru artere și pentru inimă.

2. Ajută la absorbția mai rapidă a vitaminelor

Studiile din ultimii ani au arătat că grăsimile naturale ajută la asimilarea mai bună a vitaminelor, pentru că acestea sunt solubile mai degrabă în grăsime, decât în apă. Astfel, grăsimile bune din unt ajută organismul să rețină o cantitate mai mare din vitaminele A, B și D.

3. Untul este mai sănătos datorită antioxidanților

Până la descoperirea acestor substanțe naturale care luptă eficient în organism împotriva substanțelor nocive, untul era de multe ori condamnat. Dar s-a demonstrat de curând că are un procent important de antioxidanți, vitamina A, vitamina E și seleniu care ajută sistemul imunitar. Inclusiv colesterolul bun din unt acționează ca un antioxidant ajutând la eliminarea grăsimilor dăunătoare.

4. Acidul linoleic, un mare beneficiu

Acest acid, denumit pe scurt și ALA, este unul dintre cele mai importante motive pentru care untul e mai sănătos decât se știa. Acest acid are un rol important în reducerea inflamațiilor și combaterea substanțelor nocive care atacă organismul.

5. Untul menține pielea elastică și tânără

Datorită vitaminei E, pe care o conține în proporție importantă, și a seleniului, untul este un balsam pentru piele. El ajută la refacerea tegumentelor, întinerește pielea și o menține fermă și elastică. Nu degeaba se spune că e bine să te dai cu unt topit după ce te-ai ars la soare, pentru că ajută pielea să se refacă.

6. Protecție pentru stomacul sensibil

Untul conține glicosfingolipide, un soi de acizi grași buni care formează o barieră de protecție pentru stomac și intestine. El ajută astfel digestia și ameliorează problemele care pot apărea din cauza alimentelor prea sărate sau prea iuți.

7. Untul combate constipația

Ca orice grăsime naturală, la fel de bun ca smântâna este și untul pentru constipație. Dacă suferi des de această problemă, încearcă să consumi cantități mici de unt dimineața la micul dejun, pe lângă celelalte alimente care ajută tranzitul și în câteva zile vei vedea că situația se va îmbunătăți.

sursa foto: 123rf.com