Cumpără pește proaspăt în cantități mici și consumă-l în aceeași zi sau cel mult a doua zi, după ce l-ai ținut la rece. Peștele se taie pe lungime, se curăță de toate impuritățile și se dă cu sare. Apoi se ține la frigider câteva ore sau până a doua zi, când vrei să îl gătești.

Ce soi de pește să alegi

Cumpără pește alb, cu carnea slabă dacă vrei să îl gătești la cuptor cu garnitură de legume.

Sau cumpără pește gras, cu carnea albă sau rozalie, dacă vrei să îl pregătești la grătar sau să faci un borș de pește delicios.

Pentru paste, poți alege un file de somon pe care îl poți găti la aburi.

Iar pentru prăjit, poți alege un pește cu o carne mai fermă, mai tare, precum păstrăvul sau știuca. Peștele prăjit își pierde o bună parte din proprietățile lui sănătoase, va conține colesterol, dar este delicios, mai ales cu o saramură aromată.

Indicii care te ajută să alegi un pește proaspăt

  1. Ochii: trebuie să fie strălucitori, luminoși și clari. Ochii tulburi arată că peștele este de câteva zile în magazin.

2. Mirosul: indiferent de specie, peștele trebuie să aibă un miros ușor marin și dulceag. Dacă a căpătat un iz neplăcut, fetid, înseamnă că nu mai este un pește proaspăt demult.

3. Culoarea solzilor: trebuie să fie lucioasă și să fie curați. Peștele cu o culoare tulbure sau mătuită este deja vechi de câteva zile.

4. Fermitatea cărnii: apasă pe abdomenul peștelui, dacă este ferm, elastic și tare este un pește bun. Dacă abdomenul este moale și degetul tău lasă urme în carne, atunci este peștele vechi.

5. Anusul: verifică partea dorsală să vezi cât este de curată. Dacă este schimbată la culoare și miroase, peștele nu mai este bun pentru consum.

6. Oasele: dacă oasele nu se desprind ușor de carne când vrei să îl filetezi, atunci este un pește proaspăt.

7. Sângele: dacă va curge sânge roșu când îl speli, înseamnă că este un pește prins și adus chiar în dimineața respectivă la vânzare. Dacă nu curge sânge aproape deloc, este posibil să fie un pește prins de 3 sau 4 zile, care nu mai este sigur pentru consum.