La piscină, în parc, la grătar… este imposibil să nu te servești cu ceva bun, dar animalele tale nu trebuie să mănânce același lucru ca tine.

Înghețata, cel mai apreciat deliciu vara

Oricât de rugător s-ar uita animalele tale la tine când mănânci înghețată, nu trebuie să le oferi și lor. Este plină de zahăr, este plină de grăsimi care nu se digeră ușor, are tot felul de coloranți și conservanți care ar putea fi dăunătoare micuților patrupezi. Dacă mai conține și lapte, adu-ți aminte că mulți câini și pisici au probleme să digere laptele sau smântâna. Dacă vrei să le oferi ceva rece și răcoritor, pune la congelator în cubulețe o combinație de suc de morcovi și câteva fructe pe care animalele le tolerează și dă-le apoi cubulețele înghețate.

Sucurile din comerț sau laptele rece

Pentru animalele de companie, alimentele reci, abia scoase din frigider, nu sunt deloc indicate. Cu atât mai puțin sucurile sau laptele din comerț, care au zahăr și aditivi, diverse arome artificiale și conservanți. Nu le este deloc ușor să le digere, chiar dacă pare să le placă.

Piersicile

Se numără printre cele mai gustoase și iubite fructe de vară. Unii câini le adoră și le poți da o bucățică de fruct, bine spălată. Dar ai grijă să nu le dai fructul întreg, pentru că se pot îneca din cauza sâmburelui. Pe de altă parte, cum sâmburele este lemnos și dur, face ravagii pe unde trece și se poate ajunge la leziuni interne. Același sfat este valabil pentru orice fruct cu sâmbure lemnos.

Cafea și orice băutură rece pe bază de cafea

Animalele tale te pot privi lung când te delectezi cu un frappe dulce și răcoritor. Oricât ar fi de curioase, nu trebuie să le dai cafea sub nicio formă. Cofeina și alte substanțe cu rol stimulator pe care noi le tolerăm pot fi un adevărat pericol pentru câini și pisici. Le afectează sistemul nervos și inima, le dau palpitații și o stare de nervozitate greu de stăpânit.

Dulciuri cu ciocolată

Oricât ar fi de delicioase înghețata sau napolitanele cu ciocolată și oricât ar fi de bucuros câinele tău să guste din ele, nu uita că aceste alimente nu sunt deloc sănătoase pentru el. Ciocolata este toxică pentru câini, unele rase reacționează dur, altele o tolerează în cantități foarte mici, dar nu trebuie să ajungă în farfuria lor cu hrană.

Friptura la grătar

Vara, carnea la grătar se numără printre alimentele noastre preferate, dar este prea grasă și condimentată pentru a ajunge și în farfuria animelor de companie. Bucățile cu oase mici sunt cu atât mai periculoase, cu cât oasele se pot sparge și pot perfora țesuturile. Iar arsura de pe carne conține toxine despre care, în ultima vreme, tot mai mulți medici susțin că sunt cancerigene și trebuie îndepărtată înainte de consum.

Salatele de legume și verdețuri

Puțin probabil ca animalele tale să fie atrase de salata cu roșii, castraveți și pătrunjel. Dar unele sunt curioase și ar încerca, însă nu este deloc o idee bună să le dai salată. Cu atât mai mult dacă are sare și ulei. Legumele crude sunt greu de digerat pentru animale și le provoacă dureri și stări de vomă.

foto: 123rf.com