Știai că pisicile au ales ele compania omului și s-au domesticit singure? Acesta a fost, multă vreme, unul dintre cele mai mari secrete ale lor, pe care abia de curând l-am aflat și noi. Iată și alte curiozități despre pisici pe care trebuie să le știi.

De ce le tremură vârful cozii?

Din prea multă dragoste… Așa spun specialiștii. Când pisica se apropie de tine și își tremură coada, ea își arată afecțiunea și bucuria că te-ai întors acasă și că îți petreci timpul cu ea.

Au o inimă puternică

Surprinzător, dar la cât sunt de mici, inima pisicilor bate de două ori mai repede decât inima omului. Din nefericire, acest lucru face ca media lor de viață să fie mică. O pisică domestică, sănătoasă și bine îngrijită trăiește în medie doar 15 ani.

Vârsta lor și vârsta stăpânilor

La 3 ani, o pisică poate fi comparată cu un tânăr de 21 de ani. Dacă a ajuns la 8 ani, înseamnă că are aproximativ 40 de ani în vârsta noastră. Iar, dacă depășește 14 ani, este deja foarte bătrână, de peste 75 – 80 de ani.

E greșit și dureros să apuci o pisică de ceafă

Una dintre cele mai comune curiozități despre pisici, dar cea mai puțin înțeleasă de stăpâni este obiceiul pisicilor de a-și căra puii apucându-i de ceafă. Oamenii au impresia că pot face la fel, că pot apuca de ceafă o pisică pentru că aceasta este deja obișnuită. Greșit! La maturitate, pisicile nu se simt deloc bine dacă sunt ținute de pielea de pe ceafă. Iar pisoii mici nu trebuie manipulați astfel de către oameni. Numai mama lor știe cum să îi apuce, fără să îi doară.

Pisicile sunt ideale pentru terapii de lungă durată

Se vorbește tot mai mult în ultima vreme despre beneficiile pe care le are pisica asupra sănătății stăpânilor ei. Torsul ei calmează și echilibrează starea de spirit, fiind un impuls benefic pentru imunitate. Mulți specialiști susțin că pisicile ajută la recuperea mai rapidă a bolnavilor, iar căldura corpului lor face minuni pentru articulații și pentru ritmul cardiac.

Curiozități despre pisici: văd culorile, dar nu disting detaliile

Dacă ți s-a părut uneori că pisica ta nu vede obiectele foarte mici, nu te-ai înșelat. Pisicile nu văd bine detaliile și le este mult mai ușor să recunoască obiectele mici prin miros, decât cu ajutorul văzului. Pe de altă parte, lumea lor este mai colorată decât a câinilor, pentru că percep mai multe nuanțe.

Refuză hrana prea rece sau fierbinte

Pisicile nu pot mânca ceva rece din frigider, decât dacă sunt lihnite de foame. Și în niciun caz nu pun botul pe ceva fierbinte. Hrana lor trebuie să fie la temperatura camerei, iar acest lucru face parte din acele curiozități despre pisici pe care mulți stăpâni le ignoră.

sursa foto: 123rf.com