Cosmeticele bio de calitate, certificate de organismele europene, conțin ingrediente naturale, din culturi protejate. În aceste cosmetice nu trebuie să găsești parfumuri intense, coloranți sintetici, parabeni sau conservanți derivați din petrol.

Este adevărat că sunt mai scumpe, iar perioada lor de valabilitate este mai scurtă, dar îți protejează mai bine pielea de factorii care favorizează îmbătrânirea și apariția ridurilor înainte de vreme.

Iată ce trebuie să găsești pe etichetă când alegi cosmeticele bio

  1. Toate cosmeticele bio trebuie să poarte sigla de produs ”certificat organic”, obținută în urma unor teste riguroase de la organisme europene precum Ecocert din Franța, ICEA din Italia, BDIH din Germania sau SOIL Association din UK, ultima dintre ele fiind cea mai exigentă și riguroasă dintre toate.

2. Un produs certificat bio nu folosește parfumuri de sinteză, de aceea nu va avea o aromă puternică. Parfumurile se obțin numai din uleiurile florale organice. Pe etichetă trebuie să fie menționat faptul că nu conține parfumuri sintetice.

3. Cosmeticele bio nu conțin nici coloranți sintetici, doar coloranți naturali, obținuți din plante și minerale.

4. Pe eticheta produselor bio trebuie să mai fie menționat faptul că nu conțin PEG (polietilen glicol) sau PPG (propilen glicol), ambele derivate din petrol.

5. Cosmeticele bio nu trebuie să conțină nici parabeni, iar acest lucru se menționează și pe etichetă. Parabenii sunt conservanți folosiți pe scară largă în industria cosmetică, deoarece împiedică dezvoltarea bacteriilor, fungilor și microbilor pe care produsele cosmetice le adună de pe pielea noastră și de pe mâini. Parabenii sunt ieftini, eficienți, dar se absorb cu ușurință în piele și mulți dintre ei interferează cu sistemul endrocrin și producția de hormoni, fiind considerați azi periculoși pentru sănătate.

Siliconul și parafina, bune și nu prea!

6. Pe eticheta produselor bio trebuie să găsești și mențiunea că acestea nu conțin silicon. Substanța a fost introdusă în industria cosmetică de masă pe la începutul anilor 90. Siliconul folosit în cosmetice are diverse proprietăți care păreau lăudabile la început: face produsele mai rezistente la apă și la căldură, este bun în loțiunile de plajă, în creme și cosmetice fluide deoarece face pielea mai mătăsoasă și crește performanța produselor de protecție solară. Siliconul, însă, nu pătrunde în piele, din contră, o împiedică să respire și să se hidrateze, drept urmare pielea se usucă și devine mai sensibilă la alergeni.

7. Cosmeticele bio nu trebuie să conțină nici parafină, chiar dacă se știe că împachetările cu parafină caldă fac pielea mai fină și ajută articulațiile dureroase. Cu toate acestea, parafina este derivată din țiței și nu are beneficiile pentru ten pe care le au uleiurile vegetale. În plus nu este recomandată tenului gras, deoarece ea formează o peliculă ca de plastic la suprafața pielii și dă senzația că tenul este și mai gras. Parafina nu este recomandată nici celor care au diverse afecțiuni de piele precum acneea, rozaceea, alergiile sau ciupercile.

Cosmeticele bio nu se testează pe animale

Pe eticheta produselor bio pentru frumusețe și îngrijire corporală trebuie să găsești menționat faptul că nu au fost testate pe animale. De asemenea, aceste produse, pentru a fi bio, nu trebuie să conțină organisme modificate genetic.

sursa foto: 123rf.com